Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaendringene påvirker isbjørner:

- Isbjørner kan forsvinne

At havisen forsvinner kan ha alvorlige konsekvenser for verdens største landlevende rovdyr. Det sier en isbjørnforsker.

SE TV: Isbjørnen har vandret rundt i den russiske byen Norilsk. Ingen vet foreløpig hvordan den har kommet seg dit. Video: AP Vis mer

Det er ikke bare vi mennesker som får kjenne på klimaendringene. For isbjørnen forsvinner store deler av leveområdet deres når havisen smelter.

En studie publisert i Ecologial Applications viser at ikke bare blir isbjørnene tynnere når isen de vanligvis jakter på smelter, de får også færre unger.

Jon Aars, isbjørnforsker. Foto: Norsk Polarinstitutt
Jon Aars, isbjørnforsker. Foto: Norsk Polarinstitutt Vis mer

- Det er på isen de får i seg maten de trenger. Når de fanger sel der, får de i seg næringa de er avhengige av.

Det sier Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt, som har forsket på isbjørner, til Dagbladet.

Han sier at det er viktig at selv om de kan spise litt planter og fugleegg når de er på land, får i seg den næringa de trenger av å være ute på isen og jakte.

Ikke utrydningstruet - ennå

Isbjørnen er listet som sårbar på verdensbasis. Om klimaendringene fortsetter som de har, vil bestanden mest sannsynlig bli mindre. CNN skriver at forskerne bak studien fulgte flere isbjørner i Baffin Bay, på vestkysten av Grønland.

De har fulgt de i to perioder. På 1990-tallet og 2010-tallet. De så at mellom 2009 og 2015 var isbjørnene mye mer på land enn de var på 90-tallet.

Ifølge studien er det fordi isen smelter raskere og tidligere nå, enn den gjorde for 30 år siden. Når isen forsvinner tidligere på året, må bjørnene trekke på land tidligere, og får da mindre tid til å jakte på sel.

Det er alvorlig

Petter Bøckman, Zoolog. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
Petter Bøckman, Zoolog. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- Dette betyr i praksis at leveområdene til isbjørnen er i ferd med å skrumpe inn, sier Petter Bøckman, som er zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, til Dagbladet.

- Isbjørner trenger å spise sel sånn at de har nok med fett på kroppen. Når de ikke får gått på jakt, tærer de på fettet, og forsvinner for mye fett blir de kalde, og da må de tære enda mer på fettet for å holde varmen.

Bøckman forklarer at når isbjørnene blir tynnere går det også utover evnen deres til å reprodusere og få unger.

- Blir de for tynne så klarer de ikke bli gravide. Og er de litt for tynne under svangerskapet har de ikke alltid nok overskudd til å kunne gi morsmelk til alle ungene sine.

Kan skje om kort tid

Smeltinga av havisen vil, ifølge Jon Aars, påvirke isbjørnene ulikt.

- I de områdene der havisen smelter raskest, som sør i Canada blant annet, vil isbjørnene miste leveområdet sitt raskere enn i nord. Og på noen plasser langt nord på Arktis vil kanskje forholdene bli bedre for isbjørner når isen smelter.

Aars forteller at lengst sør kan isbjørnene ha forsvunnet fra områdene sine allerede om mellom 10 til 30 år.

- Men vi vet ikke hva som skjer om 200 til 500 år. Om det fortsetter å bli mindre og mindre is, så kan de forsvinne fra store områder.

Menneskelig grunn

Bøckman sier nesten alt som påvirker isbjørnene er på grunn av mennesker.

- Vi fisker mye fisk, da får ikke selen nok. Når ikke selen har nok fisk, blir det mindre sel, og da får ikke isbjørnen nok sel. Men vi har også muligheten til å gjøre noe med dette om vi vil det. Se til Kina, der har de bestemt seg for at pandaen ikke skal dø ut.

- Men kan isbjørner være utrydningstruet snart om klimaendringene fortsetter som de gjør nå?

- Ja, pila peker ikke akkurat rette veien for å si det sånn. Disse tilstandene som er nå er noe de kan dø ut av på sikt.

Hele Norges coronakart