Isbjørnfengselet fullt

Klimaendringene tvinger isbjørnen nærmere menneskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I den lille byen Churchill i Nord-Canada merker befolkningen konsekvensene av den globale oppvarmingen på kroppen, skriver N24. Isbjørnene i området trekker nemlig stadig nærmere byen, og det er sulten som driver dem.

I Churchill sover de voksne med gevær ved sengen, og barna blir fulgt av væpnede voksne til skolen. Til visse årstider får bygdas barn ikke lov til å leke ute, så stor er isbjørnplagen blitt.

Isen smelter

Isbjørn lever stort sett av sel, som de fanger når de dukker opp av hullene mellom isflakene for å trekke pusten. I åpent vann er selene nemlig altfor raske for bjørnen. Om vinteren fryser bukta til, og isbjørnen kan jakte. Problemet er at perioden når isen ligger, stadig blir kortere. Dette skyldes klimaendringer, som du kan lese mer om i Dagbladet.no.

Isbjørn-politi

Den kanadiske byen har sett seg nødt til å sette opp advarselsskilt mot isbjørnene, som blir mer og mer innpåslitne i sin jakt etter mat. Av og til bryter bjørnen seg inn i hus. Derfor finnes det et eget isbjørn-nødnummer, som er betjent 24 timer i døgnet.

Etter å ha blitt oppringt, tar The Polar Bear Police seg av inntrengeren. Spesialenheten bedøver dyret med narkosegevær, og frakter det til isbjørnfengselet, som har 24 eneceller. Bjørnen blir på glattcellen til den kan settes ut på vinterisen igjen.

På grunn av det økende klimaproblemet er isbjørnfengslet nå stadig oftere fullt. Da må isbjørnene flys nordover med helikopter. Men isbjørnen er en hjemmekjær kjempe, og trives ikke i nye omgivelser.

DÅRLIG SVØMMER: Stadig flere isbjørner drukner eller sulter ihjel fordi isen de er avhengige av for jakt smelter. Foto: Aleksander Nordahl
DÅRLIG SVØMMER: Stadig flere isbjørner drukner eller sulter ihjel fordi isen de er avhengige av for jakt smelter. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

- Både isbjørner og noen av selartene kan være utryddet innen 20 år på grunn av den globale oppvarmingen, uttalte WWF-eksperter i Dagbladet.no i fjor.

Det ville bety kroken på døra for den lille byen Churchill, som er avhengig av inntektene de får fra isbjørnturismen

ISBJØRNEN TRENGER IS: Denne bamsen i San Diego Zoo har mye is, men mindre plass.