Isbjørnmora og ungene kom seg ikke med isen. Derfor vil de sulte i hjel.

Sysselmannen på Svalbard kunne reddet de tre, men ekspertene vil la naturen gå sin gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Binna og ungene har alle odds mot seg. De vil neppe overleve på karrige Bjørnøya helt fram til isen legger seg neste vinter. Det betyr at de kommer til å sulte i hjel i løpet av høsten. Men i ennå noen måneder vil ungene få die sin mor og lunte rundt på polarøya.

Tragedien skyldes trolig at iskanten trakk seg nordover før binna kom seg ut av hiet med de to små. Nå kommer de seg ikke av gårde, og binna har ingen mulighet til å jakte på sel som kan holde dem i live.

- Et flott syn

Nå lever binna på død sjøfugl, tang og tørre gresstuster fra i fjor sommer. Snart kan hun livnære seg på egg fra polarmåker og annen sjøfugl. Til sommeren kan hun overleve på fugleunger, men til høsten er det slutt på maten. Først i desember er isen tilbake.

- Vi synes fryktelig synd på binna og de søte ungene, men det er ingenting vi kan gjøre, sier Rune Pedersen som er ansvarlig for sambandssystemene ved ishavsstasjonen på Bjørnøya, hvor man sørger for værobservasjoner til fastlandet. Pedersen og hans åtte kolleger er ofte ute og tar bilder av bjørnene og følger ungenes lek.

- De er et flott syn, og det er vemodig å tenke på at de neppe får vokse opp. Binna er nydelig å se på. Slank, men ikke mager. Ungene er lekne og holder seg rundt mora. De er som små teddybjørner som man kan få lyst til å kose med, men vi holder oss selvsagt på lang avstand, sier Pedersen.

- Naturen er brutal

De ansatte på stasjonen har alltid med seg skarpladd rifle når de er utenfor bygningene.

Pedersen er enig med fagfolkene som mener det vil være feil å mate bjørnene for å holde dem i live, eller bedøve dem og frakte dem til iskanten med helikopter.

- Naturen er ubarmhjertig. Den må få gå sin gang, sier Pedersen, som håper bjørnene ikke blir så sultne at de trekker helt inn til værstasjonen:

- Utgjør de en trussel mot oss, kan dramaet ende med ei kule. Men så langt orker vi ikke å tenke.

Naturvernrådgiver Sissel Aarvik hos sysselmannen på Svalbard sier det er oppsiktsvekkende at ei binne har født unger på Bjørnøya. Men det er en uaktuell problemstilling å hjelpe dem gjennom vinteren:

- Naturen er brutal. De får klare seg som best de kan. Hadde binna vært alene, hadde situasjonen vært en annen. Voksne isbjørner kan svømme utrolig langt, men de små ungene kan ikke greie seg over lange avstander, sier Aarvik.

DØDSDØMT: Isbjørnbinna og de to ungene hennes har alle odds mot seg. De vil neppe overleve på karrige Bjørnøya helt fram til isen legger seg neste vinter.
FØLGER DYRA: Ishavsstasjonen på Bjørnøya. Herfra har værobservatører flere ganger sett og fotografert binna og hennes to unger.
GOLDT: Faunaen på Bjørnøya er ikke rik nok til å fø isbjørnmammaen og de to ungene. Til høsten er det slutt på maten.