Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakobshavn-isbreen

Isbreen vokser, men forskerne jubler ikke

Som å gå ett skritt fram og to tilbake, mener forsker.

GRØNLANDS STØRSTE: Jakobshavn er navnet på Grønlands største isbre. Ny forskning viser at den de siste årene har vokst i størrelse - men at det nødvendigvis ikke er bra. Foto: AP
GRØNLANDS STØRSTE: Jakobshavn er navnet på Grønlands største isbre. Ny forskning viser at den de siste årene har vokst i størrelse - men at det nødvendigvis ikke er bra. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning, blant annet omtalt av nyhetsbyrået AP og National Geographic, viser at den store Jakobshavn-isbreen på Grønland vokser.

Det kommer til tross for at 2018 er det fjerde varmeste året som er registrert, og at issmeltingen flere steder i verden er på et kritisk punkt. Men heller ikke denne rapporten gir noen grunn til å juble.

At isbreen vokser, viser bare at havtemperaturen har større påvirkning på isbreene enn det man før har trodd, kommer det fram i rapporten.

- På lang sikt må vi antakeligvis oppjustere det vi har spådd om et økende havnivå, sier Josh Wills, som har bidratt til rapporten, ifølge National Geographic.

- Alvorlig feil å feiltolke

At havnivået øker, er en av de tydeligste konsekvensene av global oppvarming. Først og fremst har havtemperaturen blitt varmere - og vann utvider seg når det blir varmt. Men den smeltende isen er også et kritisk problem.

Hypotesen er at dersom jordas temperatur øker med to grader, kommer havnivået til å stige med drøyt 60 centimeter - og mellom 32 og 80 millioner mennesker kommer til å bli berørt.

Ifølge den nye rapportens ledende forfatter, Ala Khazendar, som forsker på isbreer ved NASA, fungerer temperatursvingningene i Nordatlanteren noen ganger som å gå ett skritt fram og to tilbake.

- Vannet kan bli kaldere, og det kan gi en effekt, men på lang sikt blir havet varmere, og mer vil smelte, sier han.

Forsker ved University of Washington, Ian Joughin, sier til nyhetsbyrået AP at det vil være «en alvorlig feil» å tolke denne rapporten som at klimaendringene ikke er så ille som antatt.

- Det som skjer, er nok en glipp. Nedturer skjer også i aksjemarkedet, men i all hovedsak går det meste opp. Det er tilfellet her også, sier Joughin.

- Overraskende

Ifølge Store norske leksikon er 81 prosent av Grønland dekket av is året rundt. Jakobshavn-isbreen er landets største. Lenge var den en av isbreene i verden som minket raskest.

Rundt 2012 trakk isbreen seg tilbake nesten tre kilometer og ble 40 meter tynnere årlig. Men i denne studien kommer det fram at den har vokst nesten like raskt de siste to åra.

- Det var overraskende. Vi var liksom vant til at det går sin gang. Den gode nyheten ved dette, er at den globale oppvarmingen kanskje ikke skjer så raskt. Men det skjer, sier Jason Box til AP.

Seinest i januar ble det publisert en forskningsrapport om grønlandsisen, og at den smelter i en slik fart at den kommer til å bidra sterkt til et økt havnivå.

Forskningen, som er gjennomført via satellittdata og instrumenter på bakken, har kartlagt issmeltingen på Grønland gjennom flere år. Den skal ha observert en liten pause i smeltingen rundt 2013 - før den akselererte med stor fart. Nettopp denne kaldere perioden skal ha hatt stor betydning for issmeltingen, ifølge rapporten.

Dagbladet omtalte Grønland så seint som i desember som «en sovende kjempe som er i ferd med å våkne og skape kaos».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!