Isbreene smelter i Himalaya

Det kan få dramatiske konsekvenser, sier forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av mennesker kan bli påvirket av at isbreene smelter i Himalaya. 40 innsjøer fylles nå opp av issmeltingen og vil snart flomme over.

Den gjennomsnittlige temperaturen i Himalaya er nå en grad høyere enn den var på 70-tallet, melder BBC.

I Nepal har de startet arbeidet med å senke nivået i en av innsjøene. Forskerne jobber for FNs miljøprogram (Unep) og International Centre for Integrated Mountain Development (Icimod).

Forsker Surendra Shrestha fra Unep sier at deres funn indikerer at 20 innsjøer i Nepal og 24 i Bhutan er potensielt farlige som følge av klimaforandringer.

- Vi har bevis for at alle disse kan, med mindre noe gjøres nå, vil flomme over sine bredder innen fem til ti år, sier Sharestha.

Forskerne peker på at de ikke har oversikt om det er flere innsjøer som kan være farlige, og peker på at de bare har sjekket i Himalaya og mener det kan være langt flere innsjøer som kan flomme over sine bredder andre steder i verden.

Forskerne jobber nå med å senke vannstanden i innsjøen Tsho Rolpa. Den er nå seks ganger større enn den var på slutten av 50-tallet.

- En flom fra denne innsjøen kan føre til alvorlige ødeleggelser i byen Tribeni, og truer 10 000 mennesker, sier Predeep Mool fra Icimol.

Det er nå satt opp følere og sirener for å varsle innbyggerne i landsbyen.

Les hele artikkelen på BBC her.

<B>SMELTER: Isbreene i Himalaya.