Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isbresmeltingen på Grønland forårsaker store jordskjelv

Forskerne overrasket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere ulike forskerteam følger isbresmeltingen på Grønland tett.

Nå har forskere fra universitetet i Swansea i Wales dokumentert at bresmeltingen forårsaker store jordskjelv, og de er overrasket over hvordan den gjenværende breen forandrer seg. Studien er publisert i tidsskriftet Science Express.

Forskerne plasserte GPS-sendere på den store Helheim-isbreen, og målte bevegelsene etter at isfjell kalvet ute i havet

- Vi er overrasket over at breen beveger seg bakover (etter en kalving), sier Tavi Murray, professor ved universitetet i Swansea, til universitetets egen nettside.

Bevegelsen bakover og nedover etter hver kalving skaper jordskjelv.

- Det er snakk om jordskjelv med en styrke på mellom 4,6 og 5,2. Det er ganske store jordskjelv, sier Meredith Nettles ved Lamont-Doherty Earth Observatory ved universitet i Columbia, en av medforfatterne til studien, til Washington Post.

Da forskerne jobbet ved Helheim-isbreen i juli 2010, kunne de for øvrig dokumentere en spektakulær isbrekalvingen. Du kan se en video av dette i denne saken.

Forskerne sier at det har vært kjent at det oppstår jordskjelv som følge av bresmelting, men at man har hatt lite kunnskap om hvordan det skjer. De håper den nye kunnskapen vil kunne forbedre modellene som skal måle heving av havnivået som følge av bresmelting.

I 2012 sa NASA at de var overrasket over hvor fort breene på Grønland smelter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling