Isbrodder fjernet – to skled i døden

Asfalten på veiene skulle skånes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Isbroddene på stridsvogna som skled uti vannet og gikk til bunns med to soldater om bord i forrige uke, var fjernet av hensyn til de sivile veiene under øvelsen «Cold Response», melder Aftenposten.

Alle de 13 Leopard 2-stridsvognene fikk fjernet broddene – kalt «snøsko» – samme dag som «Cold Response» startet. Årsaken er at vognene, som veier 55 tonn, ellers ville ødelagt veiene, og fjerningen er en betingelse Vegvesenet stiller for at de i det hele tatt skal få lov til å kjøre på det sivile veinettet.

– Våre undersøkelser viser at stridsvogna har sklidd sidelengs ned i det islagte tjernet og sunket, sier stasjonssjef Kjell Rambøl i Narvik-politiet til Aftenposten. Politiet undersøker nå om fjerningen av snøskoene var årsaken til ulykken, der to soldater døde.

Obduksjonen viser at de to soldatene døde av drukning.Den ene soldaten ble hentet opp av vannet etter 45 minutter og var da fortsatt i live, men døde seinere på sykehuset. Den andre ble hentet opp etter 80 minutter og var da allerede død.

De to har ikke klart å få opp nødluka. Hvorfor ikke er nå gjenstand for granskning. To andre soldater i vogna som overlevde, satt i tårnet og kom seg ut ved egen hjelp.

VRAK: Leopard 2-stridsvogna som gikk gjennom isen, etter å ha blitt hentet opp av vannet. Foto: Scanpix
VRAK: Leopard 2-stridsvogna som gikk gjennom isen, etter å ha blitt hentet opp av vannet. Foto: Scanpix Vis mer