Iscenesatte selvmord etter coronasvindel

David Staveley (53) svindlet seg til et coronalån på 540 000 dollar. For å unngå straffen la han igjen flere selvmordsbrev og bilen sin før han forsvant sporløst.

DØMT: David Staveley (53) har mottatt en fengseldom på 56 måneder etter corona-bedrageri. Foto: Wayland Police Department
DØMT: David Staveley (53) har mottatt en fengseldom på 56 måneder etter corona-bedrageri. Foto: Wayland Police Department Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

David Staveley (53) fra Massachusetts i USA iscenesatte at han hadde begått selvmord for å unngå bedrageri for et coronalån på 540 000 dollar, som etter dagens kurs tilsvarer omtrent 4,6 millioner norske kroner, ifølge New York Times.

Han er nå den første personen som er pågrepet for å ha begått bedrageri i sammenheng med støtteordningen «Cares Act», som er støtteordningen som ble opprettet under corona for å hjelpe små selskaper gjennom pandemien.

Staveley skal ha samarbeidet med en annen mann i Rhode Island for å forfalske en lånesøknad.

Etterforskerne sier at de to mennene løy til en bank i Rhode Island og sa at de eide en restaurant som hadde store månedlige utgifter.

Iscenesatte selvmord

I mai 2020 ble Staveley satt i husarrest etter å ha innrømmet forsøket på bedrageri.

Mens han satt i husarrest skal han, ifølge etterforskerne, ha kuttet av den elektroniske fotlenka sin og iscenesatt sin egen død ved å legge igjen flere selvmordsbrev, blant annet ett til sin 81 år gamle mor, før han etterlot bilen sin ved kysten.

Etterfulgt av «opptredenen» dro Staveley på rømmen. Han reiste rundt i flere stater og benyttet seg av falske identiteter og stjålne bilskilt.

Da politiet omsider fattet en mistanke om at Staveley fortsatt var i live ble det satt i gang et massivt søk for å finne ham. I juli 2020 ble han pågrepet i byen Alpharetta i Georgia.

- Min skyld

Staveley ble dømt til 56 måneder i fengsel, både for å ha begått banksvindel og for å ikke ha møtt opp i retten.

Dommeren Mary McElroy uttalte i retten at mannen var skyldig i å ha forsøkt å «bli rik på kort tid». Han mottok dommen gråtende i retten i Providence, Rhode Island.

- Det er min skyld. Jeg tar fullt ansvar, sa Staveley i retten.

- Han så ganske enkelt en måte å stjele hundretusenvis av dollar for seg selv, sa assisterende amerikanske advokat Lee Vilker.

Ifølge amerikanske myndigheter har mannen en lang straffeattest, blant annet en tidligere dom for svindel i New Hampshire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer