Hårtap:

Iselin (24) har alopecia: - Savner håret mitt hver dag

Iselin Frantzen har valgt å være åpen om at hun mister håret. Responsen hun har fått har vært overveldende.

MISTER HÅRET: Siden november i fjor har 24-åringen Iselin Frantzen mistet håret på grunn av sykdommen alopecia areata. Foto: Privat
MISTER HÅRET: Siden november i fjor har 24-åringen Iselin Frantzen mistet håret på grunn av sykdommen alopecia areata. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For ti år siden dukket det opp en hårløs flekk bak øret til Iselin Frantzen (24). Den var så liten at hun ikke tenkte så mye over det, og håret grodde tilbake kort tid etter. Da det samme skjedde i november i fjor, ble historien en helt annen.

- Jeg tenkte det ville være det samme som sist. Så ble det bare verre, og spredte seg mer, forteller Iselin til Dagbladet.

Mye hår begynte å forsvinne fra hodet hennes. I starten kunne hun skjule det ved å ha håret ned, men etter en stund kunne heller ikke dette skjule hårtapet.

FØR: Slik så håret til Iselin Frantzen ut. I dag bruker hun parykk. Foto: Privat
FØR: Slik så håret til Iselin Frantzen ut. I dag bruker hun parykk. Foto: Privat Vis mer

- Det var veldig fælt. Jeg kunne ikke ha håret i hestehale uten at det ville vises. Det gjorde vondt hver morgen å se hvor mye hår man børstet av seg.

Saken ble først omtalt av NRK Nordland.

Mistanken ble bekreftet

Fra februar i år startet ett av flere legebesøk for å finne årsaken til hårtapet. Her fikk hun mange forskjellige svar. Stress og sopp ble nevnt, men 24-åringen selv var ikke optimist.

- Jeg kjente meg ikke igjen i at det kunne være stress. De som kjenner meg, vet at jeg ikke er en stresset person. Jeg startet derfor på en behandling for sopp, men det hjalp selvfølgelig ikke.

Iselin selv var ganske sikker på hva som var galt, og etter en stund fikk hun mistanken sin bekreftet - hun hadde fått sykdommen alopecia areata.

INGEN BEDRING: Siden Iselin begynte å miste håret i november 2020, har ikke noe kommet tilbake. Foto: Privat
INGEN BEDRING: Siden Iselin begynte å miste håret i november 2020, har ikke noe kommet tilbake. Foto: Privat Vis mer

- Det var godt å få det på papiret. Da kunne jeg begynne prosessen med å få parykk, forteller hun.

Iselin er fra Lofoten, og bor og jobber i dag på samme sted. Etter at hun fikk sykdommen bekreftet, gikk turen til Bodø for å finne en parykk.

- Det var litt rart å begynne å prøve parykker. Jeg prøvde å se for meg hvordan jeg skulle føle meg komfortabel. Der har jeg blitt veldig overrasket over hvor få som så at jeg hadde parykk.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

Overveldende respons

Over halvparten av personer med alopecia areata blir bra igjen i løpet av det første året, ifølge nhi.no. Det har i november gått ett år siden Iselin oppdaget den hårløse flekken, på størrelse av en 20-kroning, bak øret.

PARYKK: Få har sett at Iselin har på parykk, noe som har overrasket henne. Foto: Privat
PARYKK: Få har sett at Iselin har på parykk, noe som har overrasket henne. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har ikke sett noen forbedring siden det startet. Jeg savner mitt eget hår hver dag, og det sitter langt inne å barbere bort det jeg har igjen, forteller hun.

For å unngå spekulasjon eller rykter bestemte Iselin seg for å fortelle om sykdommen i juni, som på dette tidspunktet var blitt mer synlig. Postingen av Facebook-innlegget var likevel ikke noen impulsiv avgjørelse.

- Det var noe jeg hadde tenkt på lenge. En kveld føltes det rett å legge det ut. Det var veldig ubehagelig først, men ingenting jeg angrer på.

Siden innlegget og artikkelen i NRK har det strømmet inn positive tilbakemeldinger fra folk over hele landet til 24-åringen.

- Responsen har vært helt utrolig. Det er overraskende hvor mange som tar seg tid til å sende lange fine meldinger. Jeg er overveldet, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer