Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iselin (32) er oppført som far

Norges største sykehus har oppført Iselin Maria Andresen som far i datteras epikrise. - Gammeldags, sier hun.

SANNAS FAR: Iselin Maria Andresen er oppført som Sannas far hos Ullevål sykehus. Foto: Privat
SANNAS FAR: Iselin Maria Andresen er oppført som Sannas far hos Ullevål sykehus. Foto: Privat Vis mer

- Det hadde vært så fint å ha følelsen av å bli inkludert, sier Iselin Maria Andresen til Dagbladet.

Hun og kona Marte Lorentzen fikk dattera Sanna i slutten av august. I papirene fra Ullevål sykehus, på Sannas epikrise, oppdaget Andresen at hun var oppført som far.

- Det syntes jeg var gammeldags, sier hun.

FAMILIEN: Marte Lorentzen, Iselin Maria Andresen og lille Sanna. Foto: Privat
FAMILIEN: Marte Lorentzen, Iselin Maria Andresen og lille Sanna. Foto: Privat Vis mer

Andresen, som selv er ansatt på Ullevål sykehus, understreker at alle på sykehuset var inkluderende og omtalte henne som mor med største selvfølgelighet, men at hun reagerer på at systemet henger etter.

- Det hadde vært fint om systemet til Ullevål kunne følge resten av samfunnets utvikling.

FAR: Her står Iselin Maria Andresen oppført som far. Foto: Privat
FAR: Her står Iselin Maria Andresen oppført som far. Foto: Privat Vis mer

I ekteskapsloven står det at «dersom et barn er født etter assistert befruktning, kan morens kvinnelige samboer vedgå medmorskap etter reglene i paragrafen».

Som medmor regnes man rettslig som en forelder til barnet på lik linje med moren, og begrepet ble juridisk innført samtidig med loven 1. januar 2009.

- Ønsker å skrive korrekt

Dagbladet har vært i kontakt med Ullevål sykehus. De opplyser først at dette gjelder en elektronisk pasientjournal og henviser videre til DIPS, som drifter programmet. DIPS henviser videre til Sykehuspartner, som leverer tjenestene. Her blir vi henvist tilbake til Ullevål sykehus.

- Det er ikke mulig for oss å si om akkurat denne saken handler om at vi har glemt å skrive «medmor» eller om det ikke var teknisk mulig, sier spesialrådgiver Ivar Greiner ved Oslo universitetssykehus.

Han legger til:

- Dersom forklaringen er at vi kunne skrevet «medmor» og ikke har gjort det, så er det beklagelig. Vi ønsker å skrive det som er korrekt.

Greiner forklarer at epikrisene fra DIPS (digitalt pasientsystem) fylles ut både med termer basert på et kodeverk og med fritekst.

Kodeverket inneholder blant annet koder for å beskrive hvilken relasjon omsorgsperson har til pasienten og har ni koder. Medmor er ikke blant alternativene.

ETNISK MANGFOLD: Av alle personene i DNBs Pride-video er 23 av 24 hvite nordmenn, skriver Xueqi Pang i Dagbladet Meninger. Video: Dagbladet Vis mer

- Tragikomisk

Leder Oda Gilleberg i Medmorforeningen kaller det hele tragikomisk. Hun har selv opplevd å bli omtalt som far - den gang i Navs systemer.

- Å bli omtalt som far av offentlige instanser er irriterende. Det burde vært i orden nå. Nav har gjort en jobb på dette, men andre henger etter, sier hun.

- Jeg hører om folk som opplever dette på visse sykehus, i barnehager, og hos kommunen. Det trengs en bevisstgjøring. Jeg tror det handler om at det glir under radaren, og vi trenger en påminnelse på dette, sier Gilleberg.

Hun forteller at det største problemet er den indirekte forventningen fra folk om hvem som er den foretrukne forelderen.

- Man opplever at den som har født blir regnet som den viktigste forelderen. Det ligger jo i samfunnet og er ikke noe vi bare kan fikse. Nettopp derfor er det viktig med bevisstgjøring - at folk ordlegger seg annerledes om og til foreldre, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media