«Isen er brutt»

Pakistan har levert en diplomatisk protest til India etter å ha skutt ned et fjernstyrt spionfly i pakistansk luftrom. India forklarer hendelsen som noe «normalt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over grenselinja i Kashmir utveksler kanonene ild. Men både Pakistan og India snakker nå i vennlige ordelag, og indiske diplomater ventes tilbake til Islamabad.

Senket spenning

- Når du har nær en million soldater som stirrer, roper og tidvis skyter tvers over et område som er gjenstand for en viss strid, da tror jeg ikke du kan si at krisa er over.

- Men jeg tror du kan si spenningene har gått ned merkbart, sa fredsutsendingen fra USA, Richard Armitage, da han i går kom til Estland rett fra samtaler i Delhi og Islamabad.

Viseutenriksminister Armitage kom til Estland for å informere forsvarsminister Donald H. Rumsfeld, som der møtte de nordiske og baltiske forsvarsministrene. Rumsfeld skulle derfor dra til land ved Persiabukta og så fortsette til Pakistan og India, men han kan komme til å legge om reiseruta og ta Pakistan og India først. Begge de fiendtlige nabolandene kan ventes å komme med fredelige utspill før Rumsfeld ankommer, antydet Armitage.

Brutt is

Indias regjering sa i går at Pakistan så ut til å treffe tiltak «i riktig retning», når det gjelder å stanse angrep fra islamsk gerilja over grenselinja inn i indisk del av Kashmir. Pakistans regjering sa at «isen er brutt».

På tross av disse forsonende tonene fra begge sider skjøt det pakistanske luftforsvaret fredag før midnatt ned et fjernstyrt indisk spionfly, en såkalt «drone», som styrtet 20 kilometer fra grensa nær storbyen Lahore.

«Hendelsen gjenspeiler Indias manglende respekt for internasjonale normer,» lød det fra utenriksdepartementet i Islamabad, som i går uttrykte «dyp bekymring og sterk protest».

Indias forsvarsdepartement kalte det «normal rutine» i den nåværende spente tilstanden å bruke spionfly.

- Ansvarlige stater må utvise den ytterste forsiktighet for å unngå provokasjoner som kan lede til opptrapping, sa Pakistans utenriksminister, Abdul Sattar.

Fredag ba Sattar president Pervez Musharraf om å få gå av, av helsemessige grunner, men han har åpenbart ikke fått innvilget søknaden ennå.

Kamper

Samtidig fortsatte skuddene, både artillerigranater og geværkuler, å krysse delelinja i Kashmir. Pakistansk politi sa at fem medlemmer av en familie ble drept da en indisk granat traff huset deres.

I den indiske delen ble sju mennesker drept. Tre soldater ble drept i skuddveksling med islamsk gerilja og fire muslimer i en «forsvarskomité» væpnet av inderne ble angivelig drept av opprørere.

India og Pakistan stengte fly- og veiforbindelsene, skar ned staben i ambassadene og samlet nær en million soldater langs grensa etter et væpnet angrep på det indiske parlamentet i New Delhi 13. desember. India la ansvarer på islamske grupper med baser i Pakistan, men Pakistan avviste anklagene.

Krysser Kontrollinja

India truer med krig, dersom ikke Pakistan stanser islamske gerilja-grupper som krysser Kontrollinja og går inn i den indiske delen av Kashmir for å angripe soldater og politi. Disse gerilja-gruppene har angrepet indiske mål siden 1989.