Isen på Grønland smelter raskere enn fryktet

Isen på Grønland smelter enda raskere enn det forskerne trodde bare for to måneder siden, viser en ny forskningsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BALI(Dagbladet): Grønland er et skoleeksempel på at klimagassutslipp har globale konsekvenser. Kjempeøya i Arktis har så godt som ingen egne utslippskilder, men blir likevel påført store skader av andres utslipp.

- Bare i løpet av det siste året har det smeltet så mye is på Grønland at det tilsvarer den totale ismengden i Alpene - ganger to, sier forskeren Konrad Steffen ved University of Colorado at Boulder.

Den ferske rapporten viser at isen tiner enda raskere enn det som kom fram i to tidligere rapporter dette året. En ble presentert i mai, den andre i oktober. Satelitt-målinger i den nyeste rapporten har forskerne brukt data fra både militære - og meterologiske satelitter, og funnene regnes som svært pålitelige. Konklusjonen er nedslående.

Årets nedsmelting slår den forrige rekorden, for 2005, med 10 prosent, skriver Reuters. 80 prosent av Grønlands totale areal er dekket av is. Isen på kjempeøya i Arktis utgjør en tjuendedel av all verdens is.

Dersom alle breene på Grønland smeltet, ville havnivået stige med nesten 6,5 meter, sier forskerne bak den alarmerende rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer