Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isen på Grønland smelter raskere enn fryktet

Isen på Grønland smelter enda raskere enn det forskerne trodde bare for to måneder siden, viser en ny forskningsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALI(Dagbladet): Grønland er et skoleeksempel på at klimagassutslipp har globale konsekvenser. Kjempeøya i Arktis har så godt som ingen egne utslippskilder, men blir likevel påført store skader av andres utslipp.

- Bare i løpet av det siste året har det smeltet så mye is på Grønland at det tilsvarer den totale ismengden i Alpene - ganger to, sier forskeren Konrad Steffen ved University of Colorado at Boulder.

Den ferske rapporten viser at isen tiner enda raskere enn det som kom fram i to tidligere rapporter dette året. En ble presentert i mai, den andre i oktober. Satelitt-målinger i den nyeste rapporten har forskerne brukt data fra både militære - og meterologiske satelitter, og funnene regnes som svært pålitelige. Konklusjonen er nedslående.

Årets nedsmelting slår den forrige rekorden, for 2005, med 10 prosent, skriver Reuters. 80 prosent av Grønlands totale areal er dekket av is. Isen på kjempeøya i Arktis utgjør en tjuendedel av all verdens is.

Dersom alle breene på Grønland smeltet, ville havnivået stige med nesten 6,5 meter, sier forskerne bak den alarmerende rapporten.

I de siste åra har smeltesesongen startet tidligere og tidligere på året. Lufttemperaturen like over isdekket har steget med omlag 7 grader siden 1991, hovedsaklig på grunn av de globale utslippene av klimagasser, sier forskerne.

FNs klimapanel har lagt fram fire rapporter i år om klimaendringene på jorda. Klimapanelets rapporter skapte store overskrifter verden rundt. Nå viser det seg at klimapanelets rapporter ikke tok hardt nok i. Virkeligheten er mye verre. Hvis denne utviklingen fortsetter, vil smeltevannet fra isbreene på Grønland få havet til å stige med mer enn 60 centimeter i løpet av dette århundret.

SMELTER RASKERE: Isen på Grønland smelter raskere enn fryktet, viser ny rapport. Dette bildet er tatt 17. august 2007, og viser breen ved Ilulissat på Grønland. Foto: AFP/MICHAEL KAPPELER /SCANPIX
SMELTER RASKERE: Isen på Grønland smelter raskere enn fryktet, viser ny rapport. Dette bildet er tatt 17. august 2007, og viser breen ved Ilulissat på Grønland. Foto: AFP/MICHAEL KAPPELER /SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling