- Isen smelter fortere enn vi forutså

Den 16. september ble det satt en ny rekord i Arktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På søndag var iskappen på nordpolen 3,4 millioner kvadratkilometer. Det er 18 prosent mindre enn den forrige rekorden på 4,2 millioner kvadratkilometer, som ble satt i 2007.

Tallene er hentet fra National Snow and Ice Data Center i Colorado i USA, de har holdt oversikt over størrelsen på isen siden 1979 ved å bruke sattelitter.

Varmerekorder Isen i Arktis smelter om sommeren, og blir større om vinteren. Etter at isen var på sitt minste på søndag begynte størrelsen å vokse igjen på mandag.

- Klimamodeller har gjort at vi har forutsett at isen ville smelte, men det vi nå registrerer er at den smelter fortere enn vi har forutsett, sier Calire Parkinson, som er klimaforsker ved NASAs Goddard Space Flight Center.

Tykkelsen på isen som er igjen har også forandret seg.

2011 var ikke et rekordår når det kommer til høye temperaturer, selv om USA hadde varmerekord, men ni av de ti varmeste åra som har blitt registrert siden 1880 har vært siden år 2000.

- Tapet av is om sommeren har økt de siste åra, og de seks årene isen har vært rekordliten i september har vært de seks siste årene, sier Mark Serreze ved senteret til nyhetsbyrået AP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer