- Isen smelter fortere enn vi forutså

Den 16. september ble det satt en ny rekord i Arktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På søndag var iskappen på nordpolen 3,4 millioner kvadratkilometer. Det er 18 prosent mindre enn den forrige rekorden på 4,2 millioner kvadratkilometer, som ble satt i 2007.

Tallene er hentet fra National Snow and Ice Data Center i Colorado i USA, de har holdt oversikt over størrelsen på isen siden 1979 ved å bruke sattelitter.

Varmerekorder Isen i Arktis smelter om sommeren, og blir større om vinteren. Etter at isen var på sitt minste på søndag begynte størrelsen å vokse igjen på mandag.

- Klimamodeller har gjort at vi har forutsett at isen ville smelte, men det vi nå registrerer er at den smelter fortere enn vi har forutsett, sier Calire Parkinson, som er klimaforsker ved NASAs Goddard Space Flight Center.

Tykkelsen på isen som er igjen har også forandret seg.

2011 var ikke et rekordår når det kommer til høye temperaturer, selv om USA hadde varmerekord, men ni av de ti varmeste åra som har blitt registrert siden 1880 har vært siden år 2000.

- Tapet av is om sommeren har økt de siste åra, og de seks årene isen har vært rekordliten i september har vært de seks siste årene, sier Mark Serreze ved senteret til nyhetsbyrået AP.

Følsom for endringer Han forklarer at med unntak av en sterk storm, så har smeltingen av isen skyldtes den globale oppvarminga.

- Isen i Arktis er en av de områdene på jorda som er mest følsom for temperaturendringer, sier Jason Box, forsker ved Ohio State University til AP.

Flere tidligere studier viser at endringene i Arktis forårsaker klimaendringer i hele resten av verden.

REKORD: I 1980 gikk isen ut til den gule linja. Den 16. september i år var isen rekordliten. Grafikk: NASA/Goddard Scientific Visualization Studio
REKORD: I 1980 gikk isen ut til den gule linja. Den 16. september i år var isen rekordliten. Grafikk: NASA/Goddard Scientific Visualization Studio Vis mer

Walt Meier ved National Snow and Ice Data Center forklarer at Arktis er en slags luftkjøler for verden, og når isen smelter så fungerer ikke kjølingen like godt.

Som et badekar I juli fortalte forskere fra NASA at isen på Grønland i sommer har krympet rekordmye sammenlignet med tidligere år.

Hans Olav Hygen, seniorforsker ved Meteorlogisk institutt, forklarer den globale oppvarmingen som et badekar som blir tilført den samme mengden vann, men stadig får mindre avløp.

- Sola sender energi til jorda, og jorda må kvitte seg med energien. Det meste er synlig lys, med korte bølgelengder, som treffer jorda, og blir sendt ut igjen med lengre bølgelengder. CO2 absorberer varmestrålinga som går ut, og dermer endrer den hvor mye som blir sluppet ut i atmosfæren igjen, sa Hygen til Dagbladet tidligere denne uka.

Han fortalte også at det blant forskere blir regnet som svært sannsynlig, så godt som helt sikkert, at menneskene har påvirket klimaet, slik at temperaturene på jorda har blitt høyere.