Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrekkrapport om Antarktis:

Isen smelter seks ganger raskere

Forskere slår alarm om stigende havnivåer.

FORSVINNER: Isen i Antarktis smelter seks ganger raskere enn den gjorde for 40 år siden. Foto: AFP PHOTO / AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION
FORSVINNER: Isen i Antarktis smelter seks ganger raskere enn den gjorde for 40 år siden. Foto: AFP PHOTO / AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Isen rundt Sydpolen smelter stadig raskere som følge av varmere vann. Forskere mener derfor at havnivåene vil stige raskere enn det som hittil har vært antatt.

Hvert år fra 1979 til 1989 smeltet 40 milliarder tonn med is fra Antarktis. Dette tallet hadde steget til 252 milliarder tonn i 2009, ifølge en ny forskningsrapport i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, ifølge Washington Post.

Seks ganger

Det betyr at Sydpolen mister seks ganger så mye is årlig sammenliknet med for førti år siden. Det kreves at om lag 360 milliarder tonn is smelter for at havnivået skal stige med én millimeter.

- Stedene som opplever forandringer i Antarktis er ikke begrenset til bare et par steder. Det er mer omfattende enn det vi har trodd. For meg ser det ut til å være grunn til bekymring, sier forsker Eric Rignot ved University of California, til avisa.

FIRKANTET: Et isfjell NASA oppdaget tidligere i oktober vekker oppsikt på grunn av sin helt spesielle rette og firkantede form. Video: CNN Vis mer

Havnivåene har allerede steget med om lag 20 centimeter siden 1900. Funnene kan være et nytt tegn på at jordkloden kan stå overfor katastrofale konsekvenser dersom endringene fortsetter i samme tempo.

- Ettersom isen i Antarktis fortsetter å smelte bort, forventer vi at havnivået vil stige med flere meter i de kommende århundrene, sier Rignot til Sciencedaily.com.

- Mister Grønland

Nest etter Antarktis har Grønland den største konsentrasjonen av is på jorda.

For ett år siden presenterte også Nasa ferske funn fra en banebrytende kartlegging av havbunnen rundt Grønlands massive isbreer. Også her viste kartleggingen at et isområde ved kysten, som er to til fire ganger større enn tidligere antatt, er utsatt for akselerert smelting.

- Vi kommer til å miste Grønland. Parisavtalen inneholder en målsetting om maksimalt to graders stigning. To grader er en dødsdom for Grønlands is, sier den amerikanske glasiologen Jason Box til Danmarks Radio (DR).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!