Skrekkrapport om Antarktis:

Isen smelter seks ganger raskere

Forskere slår alarm om stigende havnivåer.

FORSVINNER: Isen i Antarktis smelter seks ganger raskere enn den gjorde for 40 år siden. Foto: AFP PHOTO / AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION
FORSVINNER: Isen i Antarktis smelter seks ganger raskere enn den gjorde for 40 år siden. Foto: AFP PHOTO / AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Isen rundt Sydpolen smelter stadig raskere som følge av varmere vann. Forskere mener derfor at havnivåene vil stige raskere enn det som hittil har vært antatt.

Hvert år fra 1979 til 1989 smeltet 40 milliarder tonn med is fra Antarktis. Dette tallet hadde steget til 252 milliarder tonn i 2009, ifølge en ny forskningsrapport i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, ifølge Washington Post.

Seks ganger

Det betyr at Sydpolen mister seks ganger så mye is årlig sammenliknet med for førti år siden. Det kreves at om lag 360 milliarder tonn is smelter for at havnivået skal stige med én millimeter.

- Stedene som opplever forandringer i Antarktis er ikke begrenset til bare et par steder. Det er mer omfattende enn det vi har trodd. For meg ser det ut til å være grunn til bekymring, sier forsker Eric Rignot ved University of California, til avisa.

Havnivåene har allerede steget med om lag 20 centimeter siden 1900. Funnene kan være et nytt tegn på at jordkloden kan stå overfor katastrofale konsekvenser dersom endringene fortsetter i samme tempo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer