- Isen smeltet under føttene på oss

Bildet til forsker Steffen Olsen gikk viralt. - Kan være et bilde på den største avsmeltingen i Grønlands historie, sier han.

LØPER «PÅ VANNET»: Her løper hundene «på vannet» som følge av avsmelting på Grønland. Foto: Steffen M. Olsen / NTB scanpix
LØPER «PÅ VANNET»: Her løper hundene «på vannet» som følge av avsmelting på Grønland. Foto: Steffen M. Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag forrige uke mistet Grønland to milliarder tonn is. Faktisk opplevde over 40 prosent av Grønland issmelting, med et totalt isutslipp anslått til å være på mer enn to gigatonn.

Samme dag skulle forsker Steffen Olsen ved Danmarks Meteorologisk Institutt ut på Grønland for å hente tilbake måleinstrumenter for innsamling av blant annet værdata, skriver CNN.

Problemet var bare at isen var dekket av vann på grunn av oversvømmelsen fra smeltevann fra Grønlandsisen, verdens nest største innlandsis.

I et intervju med Ekstrabladet sier Olsen at det ikke er uvanlig at det øverste laget av isen smelter. Det som er uvanlig var at det gikk så raskt som det gjorde.

- Det var nærmest fra den ene dagen til den andre at temperaturene steg helt vilt, sier han.

- Med temperaturer på 17 grader smeltet isen under føttene på oss, inntil det var nesten en halv meter høyt.

Viralt

Dette var bakgrunnen for at forskeren tok opp sin fire år gamle Sony Xperia og tok bildet, som i ettertid har gått viralt.

På Olsens Twitter-konto er det henvendelser fra pressefolk fra hele verden om å få bruke bildet.

Til Ekstrabladet forteller han at det har kommet hele 2000 henvendelser på Twitter-profilen.

- Det er et øyeblikksbilde som jeg har tatt. Det kan ikke si noe generelt om klimaendringene, men det kan være et bilde på den største avsmeltingen noensinne i Grønlands historie. Det er jo noe vi ser hvert år, men det er aldri så stor avsmelting på én dag, sier han.

FORSKERFUNN: I en ny video illustreres Grønland-øya uten is. Video: British Antarctic Survey Vis mer

Kan få ringvirkninger

Et vedvarende værmønster har satt scenen for den nåværende toppen i smelting, ifølge Thomas Mote, en forsker ved Georgia-universitetet som studerer Grønlands klima.

Det skriver CNN.

- Vi har sett en sekvens av disse store smeltesesongene, som begynte i 2007. Hvis disse ekstreme smeltesesongene blir den nye normalen, kan det få betydelige ringvirkninger rundt om i verden, spesielt for havnivåstigning, sier Mote, og legger til:

- Grønland har vært en bidragsyter til global havnivåøkning de siste to tiåra.

Den gjennomsnittlige smelteperioden for Grønland går fra juni til august. Størstedelen av smeltingen foregår som regel i juli.

At isen smelter byr på problemer for befolkningen på Grønland, som bruker isen for å komme seg rundt, samt for å jakte og fiske.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer