Isen tok med seg oljen i Østfold og Vestfold

Etter at «Godafoss» grunnstøtte ved Hvaler.

Hvaler, 20110218
Konteinerskipet «Godafoss» kjørte rett på en fyrlykt på Kvernskjær, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark, ved 20-tiden torsdag kveld. Oljelekkasjen fra det 165 meter lange og 28 meter brede konteinerskipet ser ut til å være stanset. Samtidig har olje nådd land to steder i øygruppa - på Akerøya og Vikertangen på Asmaløy
Foto: Espen Røst/Dagbladet
Hvaler, 20110218 Konteinerskipet «Godafoss» kjørte rett på en fyrlykt på Kvernskjær, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark, ved 20-tiden torsdag kveld. Oljelekkasjen fra det 165 meter lange og 28 meter brede konteinerskipet ser ut til å være stanset. Samtidig har olje nådd land to steder i øygruppa - på Akerøya og Vikertangen på Asmaløy Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kystverket melder at det foreløpig er uklart om isen har drevet lenger nord i Oslofjorden, eller ut mot Skagerrak.

Samtidig rapporteres det om et nytt oljepåslag i Aust-Agder, som Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) Aust-Agder håndterer.

I Vestfold ligger det fortsatt et belte med oljefylt is fastfrosset fra Rauer mot Sandø, men håpet er at også dette vil drive til havs når isen slipper.

- Framover vil vi se an utviklingen, men vi vet med sikkerhet at noen steder vil vi måtte drive med strandrensing utover våren, sier skadestedsleder Kenneth Olsen i IUA Vestfold.

Ifølge Statens naturoppsyn har rundt 130 fugler mistet livet på grunn av oljesølet. Antall oljeskadde måker er økende fordi de spiser av annen oljedød fugl som ikke mannskapene har fått tak i på grunn av isforholdene. Oppsynet vil være på sjøen framover for å samle inn fugl.

Også i Vest-Agder og i Telemark blir det nå meldt om oljeskadd fugl.

Det er pumpet opp rundt 140 kubikkmeter olje fra en av fartøyets to punkterte tanker. I den andre tanken var det inntil søndag bare pumpet ut vann.

Da «Godafoss» la fra kai i Fredrikstad var det 260 kubikkmeter olje i hver av tankene.

Skipet er nå på vei ut av norsk farvann og skal i dokk i Odense i Danmark tirsdag kveld. Først da kan man med sikkerhet si hvor m ye olje som har lekket ut av dert islandske fartøyet.

(NTB)

INSPISERTE: Miljøvernminister Erik Solheim og kystminister Lisbeth Berg-Hansen var på befaring med losbåten. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
INSPISERTE: Miljøvernminister Erik Solheim og kystminister Lisbeth Berg-Hansen var på befaring med losbåten. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer