Isfjell-drama i Antarktis. Kjempesprekken utvider seg i rekordfart

Snart «kalver» Larsen C i Antarktis. 

KJEMPEFLAK: NASA har flydd over en enorm sprekk som viser at et gigantisk isflak er i ferd med å løsne fra Larsen C isen i Antarktis.Video: NASA / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når som helst skjer sommerens mest spektakulære kalving og en nyfødt kjempebaby blir drivende rundt i verdenshavene på den sørlige halvkule.

Når fødselen har skjedd, blir «kalven» fra Larsen C-isbremmen i Antarktis et av de største isfjellene som noen gang er registrert.

ISFJELL: Det første av mange isfjell som kommer til å passere den lille byen Ferryland. Video: NTB Scanpix Les mer her: Vis mer Vis mer Vis mer

- Sannsynlig et av de tre største som eksisterer i dag og blant de ti største som er registrert siden systematiske satellittmålinger startet for 50 års tid siden, sier glasiolog Geir Moholdt ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø til Dagbladet.

Universitetet i Swansea i Wales har det vitenskaplige overoppsynet med utviklingen av kjempesprekken på isbremmen (isbre til havs) oppkalt etter hvalfanger og sjøkaptein Carl Anton Larsen (1860-1924) fra Vestfold.

På sin blogg for det såkalte Midas-prosjektet forteller professor Adrian Luckman onsdag at den snart 200 kilometer lange sprekken har utviklet seg med rekordfart i løpet av kort tid.

I videoen øverst i saken kan du se NASA fly over den gigantiske sprekken.

13 km bred sprekk

Avstanden har økt til 13 kilometer i luftlinje mellom den løsrevne tippen ut mot havet og fast grunn i de 90 prosentene av Larsen C som blir igjen.

Og i den andre enden har sprekken vokst 17 kilometer i lengde i løpet av seks dager.

Det er bare noen kilometer igjen før sprekken går helt ut mot havet også der, og «kalven» blir et gigantisk isfjell.

Overflaten på det nye isfjellet blir om lag 5 000 kvadratkilometer. Det er samme størrelse som hele Akershus fylke (4 900 kvadratkilometer), større enn Østfold (4 200) og mer enn dobbelt så stort som Vestfold (2 200).

Saken fortsetter under grafikken.

KARTGRAFIKK: Swansea university. 
KARTGRAFIKK: Swansea university.  Vis mer

10 år

Det aller største isfjellet registrert i fri flyt, ble født i mars 2000 fra Ross-isbremmen på østsiden av den antarktiske halvøya. Det var dobbelt så stort - 11 000 kvadratkilometer som den ventende kalven fra Larsen C.

Den fikk det vitenskaplige navnet B15 Antarctic, og eksisterer nå bare i «småbiter», slik det har gått med de fleste gigantisfjellene etter pluss minus 10 års løsrivelse.

To andre isbremmer oppkalt etter hvalfangeren fra Larvik, Larsen A og Larsen B, ble oppløst i biter i henholdsvis 1995 og 2002.

Flodbølge?

Glasiolog Geir Moholdt har svar på noen landkrabbespørsmål om isfjell.

- Blir det en flodbølge når det nye isfjellet løsner fra Larsen C?

- Nei, fordi isen allerede ligger i det samme havet.

- Vil havet stige merkbart når fjellet seiler avgårde på egenhånd og etterhvert smelter eller deler seg opp?

- Nei, av samme årsak, mesteparten av massen er allerede i havet.

- Store skip blir små

- Vil fjellet være farlig for skipstrafikk?

- Neppe, det blir iallefall godt synlig. Om lag 90 prosent ligger under havoverflaten og 10 prosent over. Gjennomsnittsdybden på Larsen C-isfjellet er 350 meter. Det vil si 35 synlige meter i høyden. Store skip blir små ved siden av.

- Hvor tar det nye isfjellet veien?

- Det kan bli mer spennende og uforutsigbart enn med de store isfjellene fra Ross, som har ligget i mer isolert farvann på østsiden av halvøya. Lars C-isfjellet beveger seg etter strømmene på vestsiden, med mer åpent hav etter Wedel-havet. Det kan bevege seg i retning Afrika og Sør-Amerika.

- Vil oppvarmingen over Sørpolen påvirke smeltingen?

- Neppe i stor grad, fordi dette isfjellet vil bevege seg nordover mot varmere klima uansett. Flere av isfjellene grunnstøter, rett og slett, og da er det mer avgjørende hva temperaturen er der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer