- Isfjell i Antarktis sprakk etter storm i Alaska

Isfjellet ødelagt av bølger som hadde reist 13.500 kilometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske forskere er overrasket over at været i en region så langt unna kan forårsake dramatiske hendelser flere tusen kilometer borte.

- En av tingene vi har diskutert er om global oppvarming kan forsterke stormene i havene, sier Douglas MacAyeal, forsker ved University of Chicago til CNN.

Beveget seg i stille vær

Amerikanerne har lenge holdt øye med isfjellene i området ved av hjelp av satelitter. I oktober i fjor så de at det enorme isfjellet som er på størrelse med Vestfold fylke og kjent som B15A, sprakk i mange biter. Været i området var helt stille den dagen så forskerne undret hvorfor det skjedde.

- Vi spurte oss om stormer andre steder i verden kunne påvirke isen i Antarktis på en måte vi ikke visste om, sier MacAyeal.

En rekke instrumenter som var montert på isfjellet registrerte at det beveget seg opp og ned og fra side til side, uten at været der ga noen grunn til det. Forskerne regnet med at en storm et annet sted hadde skapt bølger, som så hadde reist til isfjellet og påvirket dette.

Fulgte bølgene sørover

Men da de undersøkte været verden rundt ble de svært overrasket, forteller MacAyeal.

ISFJELLET SPRAKK: Isfjellet B15A i Antarktis sprakk på grunn av en storm i Alaska, 13.500 kilometer borte, mener amerikanske forskere. B15A er det avlange isfjellet på bildet, avbildet før det sprakk i oktober i fjor. Foto: Scanpix
ISFJELLET SPRAKK: Isfjellet B15A i Antarktis sprakk på grunn av en storm i Alaska, 13.500 kilometer borte, mener amerikanske forskere. B15A er det avlange isfjellet på bildet, avbildet før det sprakk i oktober i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

- Kjevene våre falt. Vi kikket på Stillehavet, og der, 13.500 kilometer borte, seks dager tidligere, var vinterens første skikkelige storm. Den varte i omkring et og et halvt døgn i Alaska.

Overvåkingen av bølgene bekreftet teorien.

- Vi så at bølgene i Alaska var rundt ti meter høye, og to dager senere var de nede i 4,5 meter da de passerte Hawaii på vei sørover.

Bølgene ble tre dager senere fanget opp av et seismometer sør i Stillehavet.

- Vi tror B15A var i den rette posisjonen slik at disse bølgene ble fatale. Isfjellet sprakk som et skjørt vinglass, sunget til av en kraftfull sopran, sier MacAyeal.

• Hos NASA kan du se flere bilder av isfjellet.

• Les også: Verdens største isfjell på grunn.

- Isfjell i Antarktis sprakk etter storm i Alaska