Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isflak så stort som Jamaica bryter seg løs på Sydpolen

Wilkins-isen kollapser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et isflak på størrelse med Jamaica er i ferd med å bryte seg løs fra innlandsisen i Antarktis.

• Les mer om kollapsen hos European Space Agency (ESA).

Ei smal isbru ser ut til å være alt som forbinder isflaket Wilkins med innlandsisen i Antarktis. Lørdag begynte isbrua for alvor å slå sprekker.

- Det er forbløffende å se hvordan isen har sprukket. For to dager siden var den uskadd, sier glasiologen David Vaughan.

Den 40 kilometer lange isbrua har begynt å sprekke på sitt smaleste punkt, viser satellittbilder fra den europeiske romorganisasjonen ESA.

På dette punktet er isbrua bare 500 meter bred. Forsvinner isbrua, vil strømninger trolig begynne å tære på Wilkins-isen, mener Vaughan.

- Jeg tror deler av isen vil gå tapt, men en rest vil bli igjen i sør, sier klimaforskeren.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling