Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBIs Trump-etterforskning

Isfront før Comey fikk sparken: Skal ha forsøkt å gå i ett med gardinene for å unngå Trump

Ifølge venn av den tidligere FBI-sjefen.

SPARKET COMEY: Donald Trump kvittet seg med FBI-direktør James Comey tidligere denne uka. Her under et møte der Comey skal ha forsøkt å unngå Trump, ifølge en venn av den tidligere FBI-direktøren. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SPARKET COMEY: Donald Trump kvittet seg med FBI-direktør James Comey tidligere denne uka. Her under et møte der Comey skal ha forsøkt å unngå Trump, ifølge en venn av den tidligere FBI-direktøren. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden fikk James Comey sparken.

Nå hevder Benjamin Wittes, medarbeider i tankesmien Brookings Institution og venn av Comey, at den forhenværende FBI-direktøren forsøkte å holde Donald Trump på avstand.

Dette ifølge New York Times.

- Trodde han slapp unna

Wittes viser til den 22. januar, og seremonien presidenten holdt til ære for de som sørget for sikkerheten da han ble innsatt.

I forbindelse med denne skal Comey ha hatt på seg en mørkeblå dress - samme farge som gardinene i rommet arrangementet ble holdt.

Så forsøkte den daværende FBI-direktøren å gå i ett med omgivelsene, hevder Benjamin Wittes.

- Han trodde han hadde sluppet unna uten at presidenten la merke til ham, sier Wittes til New York Times om møtet i Det hvite hus.

Trump-klem

Et videoklipp tatt under seremonien viser hvordan Trump likevel roper opp Comey, drar en vits, for så å gi ham en klem.

- Comey fortalte meg at han var bestemt på at det ikke skulle bli noen klem. Det var ille nok med et håndtrykk, påstår Benjamin Wittes, for så å legge til følgende:

- Hvis du ser på videoen, ser du en mann som gir et håndtrykk, mens en annen klemmer.

Etterforsket Trump-apparatet

Den tidligere FBI-direktøren Comey har ikke kommentert samtalene omtalt av New York Times.

Avisa skriver imidlertid at det lenge har vært en tradisjon der FBIs ledere holder en armlengdes avstand til Det hvite hus.

I Comeys tilfelle, etterforsket byrået hans Trump-kampanjens påståtte samarbeid med Russland under forrige presidentvalg. Dette skal ha vært en viktig grunn til at Comey ikke ønsket noe tett forhold til Trump.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

Uttalte seg etter notatavsløring

Wittes hevder at møtet den 22. januar bare var et av flere tilfeller der Comey forsøkte å holde avstand til presidenten.

Han sier også at han ikke opprinnelig ikke planla å offentliggjøre samtalene.

Vennen skal imidlertid ha endret mening grunnet et notat offentliggjort tidligere denne uka, signert James Comey selv. Ifølge notatet skal Trump ha bedt Comey om å avslutte etterforskningen av Michael Flynn.

- Jeg håper du kan finne en måte få en slutt på dette. Flynn er en bra fyr. Jeg håper du kan gi slipp på dette, skal Trump ha sagt, ifølge New York Times, om den nasjonale sikkerhetsrådgiveren som i februar mistet jobben.

- Ikke sannferdig

Avisa har dette fra to ikke-navngitte personer som skal ha lest notatet. Det hvite hus benekter Comeys påståtte beskrivelse av hendelsen.

- Presidenten har aldri spurt herr Comey eller noen andre om å stanse en etterforskning, inkludert enhver etterforskning som involverer general Flynn, heter det i en pressemelding.

- Presidenten har den ytterste respekt for våre politimyndigheter og alle etterforskninger. Dette er ikke en sannferdig eller nøyaktig beskrivelse av samtalen mellom presidenten og herr Comey, står det videre.

Trump avviser anklager

Trump har konsekvent avvist at et samarbeid med russerne fant sted under valget 2016. Det samme gjelder påstandene om at han på et tidspunkt krevde lojalitet fra Comey.

- James Comey bør håpe det ikke finnes opptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen, skrev presidenten på Twitter fredag.

Les også: Senatet ber FBI utlevere Comey-notater