Isfront ga biokrøll

Det er et iskaldt forhold mellom SVs Olav Gunnar Ballo og Ap's Britt Hildeng i sosialkomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en av forklaringene på hvorfor Norge har fått en av Europas strengeste bioteknologilover. Kilder i både SV, Ap og Frp beskriver forholdet mellom sosialkomiteens Olav Gunnar Ballo og Britt Hildeng som svært anstrengt.

- Det er ikke bare slik at de ikke snakker sammen. De vil ikke engang se hverandre, sier et medlem av komiteen til Dagbladet.

Kilder innad i sosialkomiteen og de som har fulgt SVs og Ap's arbeid tett, har uoppfordret påpekt overfor Dagbladet at resultatet av arbeidet med bioteknologiloven muligens ville blitt annerledes med andre personer enn Ballo og Hildeng i hovedrollene. Det som er skjedd i etterkant, gir også grunn til å tro det.

Personskifte

Som Dagbladet skrev for to uker siden, møtte Ballo sterke reaksjoner internt da han beskyldte fagmiljøer for å bruke Mehmet i et rått og kynisk spill. Oppfatningen i partiledelsen er at Ballo skaper problemer, ikke fordi han står for en annen politikk, men fordi han signaliserer en langt steilere og mer restriktiv holdning enn Halvorsen.

Det er særlig i spørsmålet om ultralyd og fosterdiagnostikk Ballo og Hildeng ikke er på talefot.

Samtidig er det ingen tvil om at SVs partiprogram er langt mer restriktivt enn Ap's i bioteknologiske spørsmål. Det er selvfølgelig en viktig forklaring på hvorfor SV sikret flertall for en lov som Dagfinn Høybråten ser på som sin største politiske seier for KrF.

Men da SV møtte konsekvensene av loven, i form av presset i Mehmet-saken, snudde partiet. De arbeider nå for en unntaksmulighet fra den restriktive loven sammen med Ap og Frp. Svært mange i SV er lettet over at partiet nå distanserer seg fra Høybråtens dogmatiske linje.

Som SVs stortingsrepresentant Magnar Bergo sa til Dagbladet tidligere i vinter: «Danser du med feieren, blir du svart.» Spørsmålet er om SV kunne ha kommet til enighet med Ap og Frp tidligere - med andre personer involvert.

Legeholdning

Komitéleder John Alvheim (Frp) bekrefter at personlige egenskaper er viktige.

- Ville biotek-loven sett annerledes ut hvis Ballo ikke hadde håndtert saken for SV?

- Ja, jeg tror en annen representant ville ha gitt saken et annet utfall enn Ballo, som hele tida framhever at han er lege, og synes å være rimelig faglig suveren på dette området, sier Alvheim til Dagbladet.

Hans forklaring må selvfølgelig tolkes i lys av at SV og Frp står steilt mot hverandre om bioteknologiloven.

Britt Hildeng ler godt da Dagbladet konfronterer henne med påstandene om isfront mellom henne og Ballo.

Kristensosialisme

- Det er reell politisk uenighet mellom SV og Ap. Forklaringen på at SV fant sammen med KrF, henger sammen med at SV tradisjonelt har vært restriktive i disse spørsmålene. SV har en historie med kristensosialisme - og det henger nok igjen. Jeg vet ikke noe om Ballos egen historie i så måte, men han er veldig restriktiv, og etter det jeg forstår, er kona hans også det (SVs stortingsrepresentant Heidi Sørensen, red.anm.), sier Hildeng til Dagbladet.

- Men jeg tror ikke resultatet av loven ville blitt annerledes med andre personer innblandet. Det blir for lettvint, sier Britt Hildeng.

- Hvordan er forholdet ditt til Ballo?

- Det er ålreit.

- Hvordan vil du beskrive ham som politiker?

- Han har en fagkunnskap som lege.

Lang tradisjon

Både Ap's fraksjonsleder Bjarne Håkon Hanssen og SVs nestleder Øystein Djupedal avviser at bioteknologiloven ville sett annerledes ut hvis Ballo og Hildeng ikke var involvert.

- SVs holdning har ingenting med kristensosialisme å gjøre. Vårt standpunkt i denne saken følger en lang tradisjon i SV for en etisk tilnærming til medisinske spørsmål. Og Ballo har vært en utmerket saksordfører for SV, sier Djupedal.

- Britt Hildeng har håndtert disse spørsmålene svært godt for Ap. Og jeg har for stor respekt for SVs stortingsgruppe til at jeg tror én person er avgjørende for deres standpunkt, sier Hanssen til Dagbladet.

DÅRLIG BIOKJEMI: Sosialkomiteens Olav Gunnar Ballo (SV) og Ap's Britt Hildeng (til høyre) er ikke på talefot. Det kan være en av årsakene til at Ap og SV ikke fant hverandre i bioteknologiloven. Her fra gårsdagens møte i sosialkomiteen. Ap's Gunn Olsen i midten.
BIO-PAR: Da bioteknologiloven ble vedtatt 18. november i fjor, fikk SVs saksordfører Olav Gunnar Ballo god støtte fra stortingsrepresentant og ektefelle Heidi Sørensen.