Isfront mellom Norge og Russland

TROMSØ (Dagbladet): Norge sto klar med penger for å omskolere russiske offiserer til sivile yrker. Undervisningen skulle starte i høst. Nå er alt utsatt på ubestemt tid, fordi Russland har frosset all militær kontakt med Norge på grunn av Kosovo-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undervisningen skulle skje ved Høgskolen i Bodø. Avdelingsdirektør Tore Bjønnes i Forsvarsdepartementet sier:

- Vi er fortsatt innstilt på å gjennomføre prosjektet, men det er foreløpig få tegn til at de normale militære forbindelser mellom Norge og Russland vil tø opp.

Russerne har også protestert mot at Norge etter den kalde krigens avvikling bygger en ny kjemperadar i Vardø som skal overvåke russisk militær aktivitet. Men det er Norges deltakelse i Nato-bombingen av Jugoslavia som er hovedårsaken til den nye isfronten.

Norge har foreløpig ikke tatt noe initiativ til å gjenskape militær kontakt og samarbeid mellom de to land.

«Luftkrig»

I sommer var det nærkontakt mellom to russiske jagerfly og norske F 16-fly som ble sendt på vingene for å avskjære russerne. De russiske pilotene ble feiret som folkehelter da de vendte hjem etter endt tokt. I russisk fjernsyn ble det framholdt at de hadde lurt fienden trill rundt.

I et slikt klima er det ikke mulig å gjennomføre et militært samarbeid som både Norge og Russland verdsatte høyt før Kosovo-krigen. Men Forsvarsdepartementet vil ikke legge ballen helt død, og ber om midler til omskoleringen av russiske offiserer også på neste års statsbudsjett.

Skulle bygge bro

- Programmet er et viktig bidrag til å bygge bro over gamle konflikter og gjenskape tillit, sier Tore Bjønnes.

Tusener av russiske offiserer mister jobben sin på grunn av omstillinger og nedskjæringer i det russiske forsvaret. Offisererne må tåle et dramatisk fall i lønn og status.

- Overtallighet er ofte ensbetydende med arbeidsledighet, med påfølgende sosial nød for dem som rammes, heter det i Forsvarsdepartementets omtale av skoleprosjektet.

Omskoleringen av offiserene skulle ha startet i høst. Meningen var å utdanne de tidligere militære sjefene til jobber som er etterspurt i et russisk marked. Tilbudet var øremerket for overtallige offiserer i Nordflåten på Kola-halvøya.

- Tiltaket kan bidra til stabilitet i våre nærområder, mener Forsvarsdepartementet.

- Vi er klar til å trå til for full kraft, men venter nå på et russisk initiativ, forklarer avdelingsdirektør Bjønnes.