Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isfront mellom Norge og Tsjekkia: Trekker ambassadørens invitasjon etter barnevernssak

- Saken har fått mye oppmerksomhet i tsjekkiske medier, sier Norges ambassadør i Tsjekkia.

ISFRONT: Her møter Siri Ellen Sletner, som er Norges ambassadør i Tsjekkia, den tsjekkiske utenriksministeren Lubomir Zaoralek i Praha tidligere i år. Foto:  (CTK Photo/Michal Krumphanzl)
ISFRONT: Her møter Siri Ellen Sletner, som er Norges ambassadør i Tsjekkia, den tsjekkiske utenriksministeren Lubomir Zaoralek i Praha tidligere i år. Foto: (CTK Photo/Michal Krumphanzl) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Det var nyhetsbyrået AP som først meldte om beskjeden den norske ambassaden i Tsjekkia fikk fra landets myndigheter i morges.

Da varslet nemlig president Milos Zeman at Siri Ellen Sletner, som er Norges ambassadør i landet, ikke lenger er velkommen til å feire en nasjonal høytidsdag på slottet i Praha 28.oktober.

Barnevernstrøbbel Beskjeden kommer etter en barnevernssak som har skapt mye oppstyr i Tsjekkia, hvor norske myndigheter har besluttet å ta fra en tsjekkisk mor hennes to sønner etter mistanke om mishandling.  

- Saken har fått mye pressedekning i Tsjekkia fordi det gjelder en tsjekkisk familie, sier ambassadøren til Dagbladet.

Hun vil ikke si mer om saken, og henviser til Utenriksdepartementet.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en slik note. Fra ambassadens side har vi mottatt den, og informert myndighetene i Oslo om den, og så er vi i dialog med myndighetene i Oslo om videre oppfølging av saken, sier Sletner.
Anstrengt forhold Norsk barnevern sin inngripen overfor utenlandske barn, har flere ganger skapt mediestorm i østeuropeiske medier.

Denne uken fordømte statsminister Bohuslav Sobotka avgjørelsen til det norske barnevernet - og ifølge AP er myndighetene i landet rede til å støtte moren i familien dersom saken blir et spørsmål for den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Tsjekkiske myndigheter har flere ganger prøvd å legge press på norske myndigheter i den aktuelle saken uten hell, og diskuterte senest tirsdag saken med ambassadesekretær Monica Stensland. 

Startet i 2011 Det melder Prague Post. Ifølge avisa startet den tsjekkiske familiens problemer med barnevernet i 2011. Da ble en tsjekkisk mor bosatt i Norge fratatt sine to sønner, og barna ble plassert i fosterhjem.

Ifølge avisa skjedde det etter mistanke om at barna ble behandlet dårlig hjemme, noe familien i Tsjekkia mener det norske barnevernet ikke har gode nok bevis for.  Likevel får moren ikke ha kontakt med noen av sine to sønner.

-  Vi er klar over at saken har vakt sterke reaksjoner i Tsjekkia. Vi ser likevel ingen grunn til at avgjørelser som gjelder barnevernssaker skal gå ut over vårt bilaterale forhold til Tsjekkia, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Denne saken må løses gjennom behandling i rettssystemet, på vanlig måte. Avgjørelsen kan ankes til tingretten, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!