Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isfront mellom politi-topper

I årevis har det vært isfront mellom polititoppene Ingelin Killengreen og Arne Huuse. Maktkampen har toppet seg etter kaoset med listene over dem som er savnet i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sentrale kilder mener isfronten mellom de to profilerte lederne kan ha medvirket til kaoset rundt registreringen av savnede nordmenn etter flodbølgekatastrofen.

Politidirektør Ingelin Killengreen og Kripos-sjef Arne Huuse har i årevis hatt et svært anstrengt forhold, noe som har vært en offentlig hemmelighet i Politi-Norge og justiskretser.

Konflikt i årevis

-  Begge har problemer med å godta avgjørelser som den andre tar. I arbeidet med flodbølgekatastrofen har dette igjen kommet til overflaten. Huuse reagerer sterkt på at han offentlig må ta en del av skylda for kaoset med lista, mens Killengreen mener Huuse i denne saken har tatt avgjørelser uten å konferere med henne på forhånd, ifølge flere kilder.

Andre som kjenner konflikten, understreker imidlertid at begge opptrer profesjonelt når de møter hverandre.

-  Men de snakker ikke sammen mer enn strengt tatt nødvendig, sier kilder.

Ingen av de sentrale kildene Dagbladet har snakket med, ønsker å bli nevnt ved navn. Årsaken er at temaet er svært betent både i Politidirektoratet (POD) og i Nye Kripos.

-  Frittalende

Ingelin Killengreen nyter stor respekt i deler av Politi-Norge. Hun blir betegnet som dyktig og ambisiøs, og ekstremt flink til å fange opp politiske signaler. Kritikerne mener hun lytter for mye til politikerne, på bekostning av sine egne fagfolk, og at hun har en tendens til å detaljstyre etatene hun har ansvaret for.

Huuse blir beskrevet som viljesterk, og som svært opptatt av å bygge et så sterkt Kripos som mulig. Kritikerne mener imidlertid at han mangler forståelse for at etaten trenger politisk styring.

-  De to nærer langt fra noen beundring for hverandre, sier en kilde til Dagbladet. De har da også vært i klammeri en rekke ganger.-  Killengreen er veldig saklig og korrekt, en byråkrat. Huuse er frittalende og pragmatisk, med mer sans for praktisk politiarbeid enn budsjetter og regler. Det sier seg selv at det ikke er noen god kombinasjon, sier en annen justistopp til Dagbladet.

Profesjonskamp

Frp\'s justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen mener registreringsarbeidet led under den beinharde profesjonskampen mellom Nye Kripos på den ene siden og politidirektør Ingelin Killengreen og regjeringen på den andre siden.

-  De som har tapt på denne striden, har dessverre vært norske reisende i området - samt deres familie i Norge. Det burde ikke herske tvil om at Nye Kripos var best rustet til å spore savnede turister. Fra UDs side ble imidlertid det viktigste av alt å demonstrere at de har ansvar for nordmenn i utlandet, sier Jan Arild Ellingsen til Dagbladet.

Flere sentrale kilder mener bedre kommunikasjon mellom polititoppene kunne ha forhindret noe av kaoset som oppsto da listene over savnede ble publisert.

-  Snart historie

Justiskomiteens leder, Høyres Trond Helleland, konstaterer nøkternt at politiet åpenbart var flinkere enn UD til å registrere savnede nordmenn i Sør-Asia.

-  Jeg kjenner ikke til hvordan den påståtte uenigheten mellom Nye Kripos og politidirektøren eventuelt har ført til forsinkelser og dårligere kvalitet på registreringsarbeidet. Men jeg er jo kjent med at Huuse og Killengreen ikke alltid har vært faglig enige. Men snart er dette historie. Nye Kripos ble etablert 1. januar i år, og snart går Huuse av som sjef, sier Helleland til Dagbladet.

Ingelin Killengreen hadde i går kveld følgende kommentar:

-  Det er ukjent for meg at det er en personstrid mellom Arne Huuse og meg.

Heller ikke Huuse vil vedgå at forholdet de to imellom er konfliktfylt.

-  Det er veldig viktig å ha et profesjonelt forhold til det man gjør. Jeg har ingen problemer med å samarbeide med Ingelin Killengreen. Det er fullt mulig å være uenige om sak, uten at det skaper problemer for kommunikasjonen mellom to personer, hevder Huuse.

Huuse går 1. februar over i en internasjonal stilling, og skal etter planen også jobbe noe for Politidirektoratet. Hvor Huuse skal ha kontor når han er i Norge, er ennå ikke avklart.

MAKTKAMP: Justisminister Odd Einar Dørum har tidligere gitt politidirektør Ingelin Killengreen beskjed om å stramme tøylene for Kripos-sjef Arne Huuse og andre politileder som er frittalende om betente politiske spørsmål.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media