Isfront mellom Putin og Cameron etter flystyrt

- Sjokkerende om Storbritannia har holdt tilbake etterretningsinformasjon.

- SJOKKERENDE: Russiske myndigheter sier det er sjokkerende at Storbritannias statsminister David Cameron sier det er «høyst sannsynlig» at det var en bombe om bord på det russiske flyet som styrtet i Egypt lørdag, all den tid Cameron ikke har delt denne informasjonen med president Vladimir Putin - eller russiske myndigheter. Foto: AP / NTB Scanpix
- SJOKKERENDE: Russiske myndigheter sier det er sjokkerende at Storbritannias statsminister David Cameron sier det er «høyst sannsynlig» at det var en bombe om bord på det russiske flyet som styrtet i Egypt lørdag, all den tid Cameron ikke har delt denne informasjonen med president Vladimir Putin - eller russiske myndigheter. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det diplomatiske forholdet mellom Storbritannia og Russland skal ha blitt iskaldt, etter at Kreml torsdag beskyldte David Cameron for å holde tilbake etterretning som indikerer at en bombe forårsaket at det russiske flyet styrtet i Egypt.

Flystyrten på Sinai-halvøya forrige helg etterforskes av Russiske og Egyptiske myndigheter, som så langt ikke har konkludert med noe som helst. 

- Trolig terrorangrep Verken USA eller Storbritannia deltar i etterforskningen etter ulykken. Likevel hevder både Storbritannias statsminister David Cameron, og USAs president Barack Obama at terrorister kan stå bak.

Cameron sa i en uttalelse torsdag at det er «høyst sannsynlig» at det var en bombe om bord på flyet. Russiske myndigheter skal ha reagert med sinne over at Storbritannia stanset alle flyvninger til Sharm el-Sheik, fordi britene ikke kunne utelukke at det var en bombe som fikk flyet til å styrte.

Maria Zakharova, talsperson for Russlands utenriksdepartement, sier at Storbritannias unnlatelse av å dele etterretning er «sjokkerende». 

- Det er virkelig sjokkerende å tenke på at den britiske regjeringen sitter på informasjon om hva som skjedde i skyene over Egypt. Dersom slik informasjon finnes, har den ikke blitt videreformidlet til russiske myndigheter, sier hun ifølge The Telegraph.

Snakket med Cameron Regjeringen i Moskva bekreftet torsdag at landets president, Vladimir Putin har diskutert granskingen av flystyrten med David Cameron. I en telefonsamtale mellom de to skal Putin ha understreket viktigheten av at vurderingene av mulige årsaker til flystyrten baseres på opplysninger fra den offisielle etterforskningen.

- Felles arbeid mot terrorisme ble også diskutert, heter det i en uttalelse fra Kreml, ifølge NTB.

- Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Teorier om hva som skjedde og årsaker til hendelsen kan kun komme fra etterforskningen, sa en talsmann for Putin, Dmitrij Peskov, tidligere på dagen.

David Camerons offisielle talsperson ville ikke si noe om hvorvidt statsministeren hadde delt etterretning med Putin under telefonsamtalen mellom de to.

- Statsministeren (Cameron red.anm) var veldig klar på at han bare vil la seg styre av hva som er rett med tanke på sikkerheten til britiske borgere. Han sa at vi hadde retten til å ta den beslutningen vi gjorde, basert på den informasjonen vi sitter på og vår vurdering av situasjonen, sier Camerons talsperson ifølge The Independent.

- Indikerer at IS står bak Kongressmedlem Michael McFaul, som leder komiteen for innenlandsk sikkerhet, sier at informasjonen som finnes så langt indikerer at Den islamske staten (IS) plasserte en bombe om bord på flyet, melder NTB.

Dersom det skulle vise seg at flystyrten var resultatet av en terroraksjon, gjennomført av Den islamske staten (IS), vil det kunne få store konsekvenser for Putin - som nylig innledet angrep mot IS i Syria, skriver The Independent.

224 DØDE: Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt forrige lørdag. Alle som var om bord omkom. Foto: AFP / NTB scanpix
224 DØDE: Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt forrige lørdag. Alle som var om bord omkom. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

IS har gjentatte ganger påtatt seg ansvaret for handlingen.

- Vekket den russiske bjørnen Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp mener derimot at angrepet vil kunne få Russland til å vise sin styrke og virkelig skade IS.

- Dette er en nasjonal traume for Russland, og noe man ikke kan la ligge ubesvart. Hvis IS har gjort dette, har de virkelig vekket den russiske bjørnen, sa han til Dagbladet tidligere denne uka.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 562695087


Varnish cache server