Isfront mellom Toska og Schumann

Ingen vet hva «Skyggen» vil si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Flere av de tiltalte smiler og småprater med hverandre i pausene, men mellom David Toska og Kjell Alrich Schumann ser det ut til å herske en isfront.

Toska og Schumann sitter sammen på første benkerad, men har så langt ikke vekslet et blikk. Derimot ser Toska ut til å ha bevart et godt forhold til Erling Havnå.

Før retten ble satt igjen etter lunsj, hadde Toska og Havnå en samtale som ble overhørt av deres forsvarere og polititjenestemenn. Også Metkel Betew ser ut til på ha bevart humøret og er snakkesalig overfor sine kamerater.

Toska og Schumann antas å være hovedmennene bak Nokas-ranet. Men det er ikke kjent hvor nære venner de har vært, og hvor tett forholdet var før de angivelig ledet ranet som førte til at en politimann ble drept.

Kjell Alrich Schumann har sittet i varetekt på sikkerhetsavdelingen ved Ringerike fengsel. Forsvarer Morten Furuholmen har reagert på et fengselsregime som han opplever som umenneskelig og nedverdigende. I retten framstår Schumann som svært konsentrert. Han er pent antrukket i genser, og med skjorte og slips.

Blikket er vanskelig å fange bak svært markerte briller. Men Schumann ser ut til å være svært godt forberedt. Så langt har han ikke villet avgi forklaring til politiet, men han vil forklare seg for retten. Det knytter seg stor spenning til hva han vil si.


David Toska kaster stadig vekk blikket mot sin samboer som følger rettsmøtet fra tilhørerbenken. De to ser ut til å ha en slags kommunikasjon uten ord i retten. Noen ganger ser det også ut til at Toska gripes av sterke følelser og til og med blir rørt, han legger hodet i hendene og trekker pusten dypt.

Kjell Alrich Schumann er Toskas motsetning. Schumann noterer flittig og ingen har så langt sett antydning til mimikk i ansiktet hans.

Statsadvokat Tor Christian Carlsen går svært grundig gjennom bevismaterialet, og orienterer om hvert eneste beslag hvor det er påvist DNA-funn fra noen av de tiltalte.

SNAKKER IKKE: Kjell Alrich Schumann (t.v.) og David Alexander Toska (t.h.) har verken vekslet blikk eller ord siden saken startet. Foto: Scanpix
SNAKKER IKKE: Kjell Alrich Schumann (t.v.) og David Alexander Toska (t.h.) har verken vekslet blikk eller ord siden saken startet. Foto: Scanpix Vis mer
PAUSEMAT: Toska biter papiret av en 200 grams melkesjokolade mens han føres ut i en pause.
SNAKKER: Toska og flere av de andre tiltalte virker å ha en munter tone seg i mellom. Her snakker Toska og Metkel Negassie Betew sammen.