Isfront mellom USA og Iran

Donald Trump uttaler at USA vil innlede samtaler med Iran når de er klare for det. Irans president Hassan Rouhani svarer at situasjonen ikke er egnet for samtaler.

ISFRONT: President Trump og president Rouhani ser ikke ut til å innlede samtaler med det første. Foto: NTB Scanpix
ISFRONT: President Trump og president Rouhani ser ikke ut til å innlede samtaler med det første. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mens konflikten mellom Iran og USA eskalerer ytterligere, er det svært lite som tyder på at landene vil innlede samtaler med det første. Tirsdag skal representanter fra Trump-administrasjonen informere Kongressen om situasjonen, melder nyhetsbyrået AP.

Mandag gikk Trump ut mot skriverier om at USA forsøker å sette i stand forhandlinger med Iran.

- Iran ringer oss om, og når, de er klare. I mellomtida fortsetter økonomien deres å kollapse - veldig trist for det iranske folket! skrev Trump på Twitter mandag.

Presidentens svar

Natt til tirsdag svarte Irans president Hassan Rouhani at han foretrekker å ha samtaler med USA, men ikke under de nåværende omstendighetene, melder Reuters.

- Dagens situasjon er ikke egnet for samtaler, og det eneste valget vi har er motstand, uttaler Rouhani til det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Tirsdag skal blant andre utenriksminister Mike Pompeo og konstituert forsvarsminister Patrick Shanahan møte i Capitol Hill for å informere Kongressen om situasjonen.

Som følge av den økte spenningen, har USA blitt advart mot en mulig konfrontasjon med Iran. Både Russlands president, Vladimir Putin, og Storbritannias utenriksminister, Jeremy Hunt, har vært blant dem som har advart mot å trappe opp konflikten ytterligere.

Ordkrig

I helga sparket Donald Trump i gang en ny ordkrig med iranske myndigheter da han skrev denne Twitter-meldingen:

- Dersom Iran ønsker å slåss, vil det bli den offisielle slutte for dem. Aldri true USA igjen, skrev han og fulgte opp uttalelsen i et intervju med Fox News natt til mandag.

- Jeg kommer ikke til å tillate Iran å ha atomvåpen, sa han etter å ha omtalt atomavtalen som en «skrekkfilm».

- Jeg vil ikke slåss. Men når man har situasjoner som med Iran, kan du ikke la dem ha atomvåpen. Du kan ikke la det skje.

Møtt med kritikk

Trumps uttalelser ble møtt med krass kritikk av Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, mandag.

- President Donald Trump håper å oppnå det Aleksander den store, Djengis Khan og andre krigshissere ikke maktet, skrev Zarif på Twitter.

- Iranerne har stått oppreist i årtusener, mens krigshisserne har kommet og gått. Økonomisk terrorisme og folkemord-trusler kommer ikke til å gjøre slutt på Iran, fortsatte han og tilføyet:

- Ikke true en iraner. Forsøk med respekt – det virker.

Atomavtalen

Bakgrunnen til konflikten er den mye omtalte atomavtalen.

For to uker siden kunngjorde Iran at de vil trekke seg fra deler av avtalen. Det skjedde nøyaktig ett år etter at president Trump kunngjorde at USA ville trekke seg fra hele avtalen.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen gir innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring.