PÅ BRISTEPUNKTET: Forholdet mellom legene og sykhusledelsen ved St. Olavs hospital i Trondheim er på bristepunktet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
PÅ BRISTEPUNKTET: Forholdet mellom legene og sykhusledelsen ved St. Olavs hospital i Trondheim er på bristepunktet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

- Isfront på St. Olavs hospital

Legene på sykehuset mener ledelsens innsparinger går ut over kvalitet og forsvarlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Forholdet mellom legene og sykehusledelsen ved St. Olavs hospital i Trondheim er på bristepunktet. Legene mener innsparingene går ut over kvalitet og forsvarlighet.

St. Olavs skal neste år spare 270 millioner kroner. En tidel skal spares direkte inn på legelønn. Det har ført til en isfront mellom legene og sykehusledelsen, skriver Adresseavisen.

Torsdag ble det holdt allmøte for legene ved sykehuset.

- Det er sjelden vi innkaller til allmøte, men nå er situasjonen slik at vi har funnet det nødvendig å orientere våre medlemmer om det vi oppfatter som et meget anstrengt forhold til ledelsen, sier hovedtillitsvalgt Randulf Søberg til Adressa.

Han mener kapasiteten i det nye sykehuset er bekymringsfull, helt på grensen til hva som er forsvarlig.

- Dårlige råd

- Pleiegruppene har det nok også svært vanskelig nå, men jeg kan bare snakke for min egen gruppe, og der er det stor uro. Direktøren har fått på seg store sko, og staben rundt ham gir dårlige råd, sier Søberg.

Nyansatt direktør Nils Kverno får altså unormal hard kritikk.

- Samarbeidsklimaet mellom den nye direktøren og legegruppen er anstrengt. Tas det ikke grep, kan det bli alvorlig, sier Søberg.

Han understreker at arbeidsmiljøloven brytes daglig på sykehuset, og at det ikke finnes oversikt over hvor mye ubetalt overtid det jobbes.

- Vi registrerte i regi av et partssammensatt utvalg 5.000 timer i oktober og 5.000 timer i januar, og de aller fleste av disse timene var ikke registrert i datasystemet. Samtidig krever man at legene skal ned 27 millioner i lønn. Frustrasjonen er stor, sier han.

- Går ikke for langt

Kvernmo sier at han forstår legenes frustrasjon, men at han ikke kan spare de 27 millionene et annet sted.

- Ledelsens viktigste anliggende er at vi ikke går lenger enn det som er forsvarlig, sier han.

- Jeg registrerer at Søberg stiller spørsmål ved min lederkompetanse, det får stå for hans regning. Jeg regner med at styret har en nøye vurdering av det, sier direktøren. (NTB)