- ISIL bruker alle tilgjengelige virkemidler for å ta kontroll over et område og påføre befolkningen skade

Forsvarssjefen er fornøyd med luftangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - ISIL bruker alle tilgjengelige virkemidler for å ta kontroll over et område og påføre befolkningen skade, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Dagbladet.

Etterretningssjef Kjell Grandhagen la i dag fram E-tjenestens ugraderte trusselvurdering. Trusselnivået mot Norge ventes å øke i 2015 — mye på grunn av terrorgruppa IS? påvirkning både gjennom hjemvendte fremmedkrigere og gruppas innflytelse på enkeltpersoner i Europa. I to intervjuer med Dagbladet i formiddag redegjorde Grandhagen for situasjonen både med IS i Syria og vedrørende usikkerheten rundt Russland.

- Det bildet som Grandhagen presenterte deler jeg, og de vurderinger han har gjort deles av de andre deler av Forsvaret, sier forsvarssjefen til Dagbladet.

En omfattende amerikanskledet luftaksjon mot IS i Syria og Irak ble iverksatt i fjor høst.

- Har den fungert som ventet?

- Ja, i svært stor grad. Grandhagen nevnte at ISIL har nådd sitt kulminasjonspunkt militært — og det er det internasjonale samfunn som har bidratt til at vi har kommet dit vi er, sier Bruun-Hanssen.

Norske soldater Han sier Norge vurderer IS til fortsatt å være i stand til å drive omfattende geriljakrigføring — «assymetrisk» krigføring — men trolig ikke til å øke militært.

Norge bistår med inntil 120 soldater for å trene opp irakiske styrker til å kjempe mot IS. Men vi vil ikke få se norske soldater i strid mot IS, sier både Bruun-Hanssen og forsvarssjef Ine Eriksen Søreide til Dagbladet.

FORNØYD MED IS-INNSATS: Norge bistår med inntil 120 soldater for å trene opp irakiske styrker til å kjempe mot IS. Og vi vil ikke få se norske soldater i strid mot IS, sier både Bruun-Hanssen og forsvarssjef Ine Eriksen Søreide til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORNØYD MED IS-INNSATS: Norge bistår med inntil 120 soldater for å trene opp irakiske styrker til å kjempe mot IS. Og vi vil ikke få se norske soldater i strid mot IS, sier både Bruun-Hanssen og forsvarssjef Ine Eriksen Søreide til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Den norske regjeringen har vedtatt at vi kan bidra med inntil 120 soldater for å bekjempe ISIL. Til nå har hoveddelen av bekjempningen skjedd fra luften, men de første nasjonene har nå begynt med soldater på bakken og Norge vil bidra innen kort tid slik det ser ut for øyeblikket. Dette skjer i samråd med regjeringen i Irak, og vår oppgave er første og fremst å trene og utdanne irakiske styrker slik at de bidrar mot ISIL, sier Bruun-Hanssen.

Ikke i strid - Om oppgaven «først og fremst» er å trene opp irakiske styrker, vil vi kunne se norske soldater i strid mot IS?

- Nei, slik beslutningene og planene er nå er det ikke tilfelle, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarsministeren understreker at norske styrker vil ha mulighet til å forsvare seg om de skulle bli angrepet av IS.

- Hvordan trener norske styrker for å beskytte Norge mot terror?

- Det å beskytte Norge mot terrortrusselen er først og fremst en oppgave for politiet. Forsvarets rolle i Norge er å støtte etter de behov politiet har.