- ISIL har drept 500 yezidier i Irak

Funnet i massegraver.

FLYKTET FRA EKSTREMISTENE:  Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver. Mange tusen mennesker fra minoriteten yezidiene er på flukt fra gruppens brutale herjinger. Disse menneskene er reddet i sikkerhet av de kurdiske peshmerga-styrkene. Foto: Photo by Emrah Yorulmaz/AA/ABACAPRESS.COM
FLYKTET FRA EKSTREMISTENE: Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver. Mange tusen mennesker fra minoriteten yezidiene er på flukt fra gruppens brutale herjinger. Disse menneskene er reddet i sikkerhet av de kurdiske peshmerga-styrkene. Foto: Photo by Emrah Yorulmaz/AA/ABACAPRESS.COMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver, sier Iraks menneskerettighetsminister til Reuter melder NTB.

Flere av ofrene skal angivelig ha blitt begravet i live, inkluderte kvinner og barn, sier han.

Rundt 300 kvinner skal også ha blitt kidnappet som slaver.

I går kveld sa øyenvitner at ISIL truet med å drepe 300 familier fra Iraks religiøse minoritet yezidiene i byene Koja, Hatimiya og Qaboshi, om de ikke konverterte til Islam. Det er foreløpig ikke kjent om det er disse menneskene som skal ha blitt drept, skriver NTB.

Samtidig kommer  det meldinger om at et stort antall flykninger som har vært omringet i Sinjar-fjellet har unnsluppet.

Minst 20 000 har flyktet og er i sikkerhet, sier irakiske myndighetskilder til AFP.

En talsmann fra den kurdiske peshmerga-styrken bekreftet i går at de hadde klart å bryte gjennom ISILs sperringer og lage en trygg rute ut fra fjellet.

Mange flyktninger skal ha kommet seg unna her, men de skal ha vært stadige ofre for ISIL-angrep på veien.

Anslagene på hvor mange som er fanget i fjellområdene er på mellom 40 000 til 150 000.

Flyktningene ble tvunget opp i fjellene for å unnslippe de brutale islamistenes herjinger. Mange tusen er trolig også omkommet av tørst og sult under en brennende sol i fjellene.

CNN har snakket med 33 år gamle Tariq, en av dem som ble tvunget til å flykte opp i fjellet. 33-åringen sier han telte mellom 500 og 1000 døde som han har sett med selvsyn.

Flyktningene har altså hatt det brutale valget mellom å risikerer å bli drept av ISIL eller risikere å dø av tørst og sult. USA startet i går å bombe ISILs posisjoner i Sinjar-området.

Tariq sier vider at minst 20 000 personer fortsatt er igjen i mer avsidesliggende områder i fjellene.