ISIL holder 50 kristne familier fanget

Truer med å henrette dem innen kort tid.

PÅ FLUKT: Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver. Mange tusen mennesker fra minoriteten yezidiene er på flukt fra gruppens brutale herjinger. Disse menneskene er reddet i sikkerhet av de kurdiske peshmerga-styrkene. Foto: Emrah Yorulmaz / AA / Abaca Press / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver. Mange tusen mennesker fra minoriteten yezidiene er på flukt fra gruppens brutale herjinger. Disse menneskene er reddet i sikkerhet av de kurdiske peshmerga-styrkene. Foto: Emrah Yorulmaz / AA / Abaca Press / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Folkehjelp har fått ubekreftede meldinger om at terrorgruppa Den islamske stat (IS, tidligere ISIL) i ettermiddag har fanget 50 kristne familier i byen Hamdaniya og truer med å drepe dem innen kort tid.

Familiene skal bli holdt fanget i en bygning i byen.

- Dette er grufulle og sjokkerende nyheter. Det verste er at erfaringen tilsier at de kan bli drept selv om de konverterer til islam, sier utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim til NTB.

Ekstremistgruppa truer også med å drepe rundt 1 000 familier fra den religiøse minoriteten yezidier som er omringet av gruppas krigere i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi.

IS har truet med å drepe familiene dersom de ikke konverterte til Islam innen søndag. Ifølge Norsk Folkehjelps opplysninger skal IS ha utvidet fristen, i hvert fall for familiene i Koja.

Organisasjonen sier de har gitt husly til 13 yezidi-familier på flukt fra IS, og at de jobber med å tilby hjelp til flere.

Over 20 000 flyktninger, som har vært omringet av IS på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, har nå klart å komme seg ned fra fjellet og i sikkerhet, ifølge kurdiske selvstyremyndigheter.

Les også: ISIL truer med at «sovende» terrorceller er blitt vekket etter amerikansk angrep
Begravet levende Flere andre grusomme nyheter om IS' herjinger nord i Irak nådde verdenssamfunnet søndag.

Iraks menneskerettighetsminister Mohammed Shia al-Sudani sier til nyhetsbyrået Reuters at de har håndfaste bevis på at 500 yezedier, både kvinner, barn og menn, ble drept i helgen etter at IS tok kontroll over byen Sinjar. Ifølge nødhjelpsorganisasjonen Ezidy Solidarity and Fraternity (ESFL) skal flere av ofrene ha blitt begravd levende.

Ifølge Norsk Folkehjelp er IS involvert i trafficking, og de holder 400 Yezidi-kvinner til fange i Talahfer for å bruke dem som sexslaver.

Pave Frans kalte grusomhetene i Irak for en dyp krenkelse av Gud og av menneskeheten i sin ukentlige tale søndag.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) varslet søndag at Norge øker den humanitære bistanden til Irak med 50 millioner kroner og ber om en internasjonal gransking av forfølgelsene nord i landet.

USA med nye luftangrep Amerikanske fly gjennomførte natt til søndag og i ettermiddag nye luftangrep mot IS nær Arbil i Nord-Irak.

Ifølge den amerikanske Midtøsten-kommandoen Centcom skulle angrepene, som ble gjennomført med fjernstyrte luftfartøy og kampfly, beskytte kurdiske peshmerga-styrker nær byen Arbil. Byen huser både amerikanske militærrådgivere og diplomater.

Ved hjelp av luftangrepene klarte kurdiske styrker å ta tilbake de to byene Guwar og Makhmur nord i Irak søndag. Lederen for de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak, Massud Barzani, understreket samtidig på en pressekonferanse at det vil ta tid å snu konflikten.

Ba om våpen Barzani ba søndag verdenssamfunnet om våpen til de kurdiske styrkene for å kunne bekjempe IS.

- Vi kjemper ikke mot en terroristorganisasjon. Vi kjemper mot en terroriststat, sier Barzani.

Uttalelsen kommer etter et møte med Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, som er på besøk i Irak for å overvåke Frankrikes første humanitære nødhjelpsleveranse. Han understreket at Frankrike ikke vil involveres militært i landet.

Opprørsgruppen Den islamske stat har eklært et kalifat — en muslimsk stat — i områdene de kontrollerer i Irak og Syria.

(NTB)

NØDHJELP: USA forbereder et slipp med livsnødvendig vann til flyktningene nord i Irak, som er fanget på et fjell. USA har også gjennomført flere bombetokter mot ISIL-posisjoner. Foto: Handout / NTB Scanpix
NØDHJELP: USA forbereder et slipp med livsnødvendig vann til flyktningene nord i Irak, som er fanget på et fjell. USA har også gjennomført flere bombetokter mot ISIL-posisjoner. Foto: Handout / NTB Scanpix Vis mer