ETTERSØKT: 
Den islamske ekstremisten, Abu Bakr al-Baghdadi, blir nå kalt verdens farligste mann. Han leder islamistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), og har de siste åra stått bak angrep i både Irak og Syria.

Amerikanerne har satt en dusør på opptil 10 millioner dollar på hodet hans.
ETTERSØKT: Den islamske ekstremisten, Abu Bakr al-Baghdadi, blir nå kalt verdens farligste mann. Han leder islamistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), og har de siste åra stått bak angrep i både Irak og Syria. Amerikanerne har satt en dusør på opptil 10 millioner dollar på hodet hans.Vis mer

ISIL-leder: - Ser dere i New York

Det var Abu Bakr al-Baghdadis siste beskjed til de amerikanske soldatene som holdt ham fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da vi slapp han løs sa han; ser dere i New York, forteller offiser Kenneth King til Daily Beast.

Den islamske ekstremisten, Abu Bakr al-Baghdadi, blir nå kalt verdens farligste mann. Han leder islamistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), og har de siste åra stått bak angrep i både Irak og Syria.

Amerikanerne har satt en dusør på opptil 10 millioner dollar på hodet hans.

Verdens rikeste Nå har ISIL sendt sjokkbølger gjennom hele Midtøsten, etter at de på kort tid har inntatt og tatt kontroll over store områder i Irak, blant annet Iraks neste største by Mosul, med over to millioner innbyggere. I Mosul plyndret de byens sentralbank for 500 milliarder irakiske dinarer, som tilsvarer den nette sum av 429 millioner amerikanske dollar.

Ifølge International Business Times er ISIL med det blitt verdens rikeste terrororganisasjon nærmest over natta.

Gruppen sier nå de skal ta Iraks hovedstad Bagdad, som ledd i sitt mål om en islamsk stat, et sunnimuslimsk kalifat, på tvers av dagens etablerte landegrenser.

Arresterte ISIL-lederen Men dette er ikke første gang amerikanere har kontakt med den islamske terroristen, ifølge Daily Beast. I 2005 arresterte de irakerne, og plasserte han i USAs største fengsel i Irak, «Camp Bucca».

Daily Beast har snakket med offiseren Kenneth King, som tjenestegjorde i fengselet. Han sier til avisa at han da ikke regnet al-Baghdadis hilsen som en trussel.

De fleste av fangevokterne var fra New York, og fengslet var oppkalt etter brannetterforskeren Ronald Bucca, som døde under angrepet 11. september 2001.

SJOKKERER: Nå har ISIL sendt sjokkbølger gjennom hele Midtøsten, etter at de på kort tid har inntatt og tatt kontroll over store områder i Irak, blant annet Iraks neste største by Mosul, med over to millioner innbyggere. Foto: EPA/NTB SCANPIX
SJOKKERER: Nå har ISIL sendt sjokkbølger gjennom hele Midtøsten, etter at de på kort tid har inntatt og tatt kontroll over store områder i Irak, blant annet Iraks neste største by Mosul, med over to millioner innbyggere. Foto: EPA/NTB SCANPIX Vis mer

King trodde det i stedet var snakk om en vits, og at al-Baghdadi nå ville gå tilbake et normalt liv. I stedet ble han en av al-Qaidas ledene terrorister.

- En dårlig type King hadde aldri trodd at han kom til å se al-Baghdadi igjen, som en av leder for en ekstrem terroristorganisasjon fem år seinere.

— Jeg er ikke overrasket at det er en person fra Bucca-fengslet, men jeg er overrasket over at det er han. Han var en dårlig type, men ikke en av de verste, sier King til Daily Beast. Han sier til avisa at han ikke bare er overrasket over at al-Baghdadi har blitt en terroristleder — men også frustrert.

— Tenk deg hvor mange soldater vi har risikert livet til, og så arresterte vi denne personen før vi slapp ham fri, sier King.

Avisa skriver videre at under de fire åra al-Baghdadi var arrestert var det ingen tegn på at han seinere ville bli en så stor trussel. Han satt ikke engang i avdelingen hvor amerikanerne holdt de mest ekstreme sunnimuslimene.

MEKTIGST: Dette skal være bilde av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet er frigitt av irakiske myndigheter. Foto: NTB Scanpix
MEKTIGST: Dette skal være bilde av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet er frigitt av irakiske myndigheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer