VISER STYRKE:  Dette bildet er fra en militærparade i den syriske byen Raqqa, som er utpekt som «hovedstad» i den nye eklærte staten Den islamske staten. På andre siden av grensas, i Irak, kjemper ISIL nå for å holde på støtten fra sine allierte sunnimilitsgrupper. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix
VISER STYRKE: Dette bildet er fra en militærparade i den syriske byen Raqqa, som er utpekt som «hovedstad» i den nye eklærte staten Den islamske staten. På andre siden av grensas, i Irak, kjemper ISIL nå for å holde på støtten fra sine allierte sunnimilitsgrupper. Foto: Stringer / Reuters / NTB ScanpixVis mer

ISIL risikerer å miste viktige allierte i Irak

Krever voldsmonopol i Den nye islamske staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ISIL startet sin kamp om Irak og Syria med knapt 15 000 islamister og har hele tiden vært avhengige av lokale sunnimilitsgrupper i sin kamp om makten. 

Men etter ISIL i går krevde at gruppene skulle overgi alle sine våpen til dem, står de nå i fare for å miste noen av sine viktige allierte.

- Det har allerede kommet meldinger om kamper mellom ISIL og deres tidligere allierte grupper, på grunn av dette våpenkravet. Hvis de lokale allierte snur seg mot ISIL, kan det være vanskelig for dem å opprettholde kontrollen i sin nye stat, sier forsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

Kampen om sunnimilitsene kan derfor bli avgjørende for Iraks framtid.

- Revolusjonen er kapret I går var ISIL i samtaler med sine lokale allierte i byen Mosul, hvor de kunngjorde at ISIL nå er de eneste som får bære våpen i den nye muslimske staten. De krever at alle stammegruppene sverger sin allianse og overgir sine våpen.

- Vår revolusjon har blitt kapret, har en av de lokale stammelederne uttalt til BBC.

Sunnimiltsgruppene består blant annet av avhoppere fra den irakiske hæren, stammekrigere og tilhengere av Saddam Husseins Baathparti.

- ISIL krever at alle andre skal anerkjenne deres autoritet og at ISIL skal ha monopol på vold. Det ser vi at al-Qaida har prøvd før, og da har stammegruppene vendt seg mot dem, sier FFI-forsker Tønnessen til Dagbladet.

Frykten for ISIL Meldingene fra stammegruppene er motstridene: Mens noen grupper gledelig har sluttet seg til ISILs kamp for en muslimsk stat, og al-Qaida-grupper fra Vest-Afrika til Irak har uttrykt sin støtte, frykter andre grupper for framtiden.

En av grunnene er at de ikke støtter det ISIL kjemper for - den nye islamske staten.

- Mange av ISILs allierte ville jo ikke opprette en egen islamsk stat, de ville bare ha bort Maliki og den sjiadominerte regjeringen, påpeker Tønnessen.

Siden den sjia-muslimske statsministeren Nuri al-Maliki tok over makta i Irak i 2006, har han fått kritikk for å ha bygd opp sin stat med sjiaer i sentrum. Flere sunnimuslimer har derfor sluttet seg til ISILs kamp mot regjeringen. Disse gruppene kan ISIL nå miste, mener Tønnessen.

Men noen vil også forbli lojale, enten fordi de støtter opprettelsen av en ny muslimsk stat eller av pur frykt for islamistenes bestialske metoder.

- Vi kan ikke kjempe mot Den islamske staten, de er for sterke og den kampen vil vi tape. Vi vil gi etter, sier en stammekriger til BBC.

Tilbyr amnesti Mens ISIL krever lojalitet og voldsmonopol, tilbyr statsministeren nå amnesti til enkeltpersoner og stammegrupper som har kjempet med ISIL og nå vil bytte side.

 HELE LEVANTEN:  Det røde omrisset viser området som ISIL tidligere har sagt de ønsker som sin egen stat. Det området de nå gjør krav på som Den islamske stat, er imidlertid mindre.
HELE LEVANTEN: Det røde omrisset viser området som ISIL tidligere har sagt de ønsker som sin egen stat. Det området de nå gjør krav på som Den islamske stat, er imidlertid mindre. Vis mer

- Jeg gir amnesti til alle stammer og personer som har vært involvert i handlinger mot staten, men som er kommet til fornuft igjen, og ønsker disse velkommen. Vi ekskluderer ingen, bortsett fra dem som har drept og utgytt blod, sa Maliki onsdag i en TV-sendt tale, ifølge NTB.

Da USA gikk inn i Irak i 2003, hjalp flere av stammekrigerne som nå støtter ISIL USA med til å styrte Saddam Husstein. De ble gitt store løfter om penger og makt, men få ble oppfylt da Maliki bygde sin sjiadominerte stat, ifølge FFI-forskeren.

- Gruppene har dårlige erfaringer med å samarbeide med staten, og derfor kan det bli vanskelig for Maliki å få dem til å kjempe for den irakiske staten nå. Mange vil nok velge å støtte ISIL isteden, selv om de ikke har samme mål som ISIL om en ny islamsk stat, sier Tønnessen til Dagbladet.

Spørsmålet er altså om krigerne nå vil vende seg med eller mot Den islamske staten.

Det siste om ISILs frammarsj i Irak: • Dette er ISILs nye stat

Slik bygger «verdens farligste mann» en islamistbevegelse over to kontinenter

Massivt angrep på byen Tikrit

Finansierer terror med kunstsalg (krever plusstilgang)

Iran sender droner til Irak