ISIL skal ha tatt kontroll over Iraks største demning

Kan i verste fall skape flodbølge.

SKAL HA TATT KONTROLL OVER IRAKS STØRSTE DEMNING: Kurdiske myndigheter opplyser nå at ISIL-krigere skal ha tatt over denne demningen i i Mosul i Irak. Foto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpix
SKAL HA TATT KONTROLL OVER IRAKS STØRSTE DEMNING: Kurdiske myndigheter opplyser nå at ISIL-krigere skal ha tatt over denne demningen i i Mosul i Irak. Foto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som amerikanerne og irakerne har startet sine luftangrep mot ISIL-styrkene ved byen Erbil i Irak, meldes det at ISIL-militanter har tatt kontroll over den største demningen i Irak.

Det opplyser offisielle kurdiske kilder, ifølge CNN og Reuters nå i kveld.

Det skal ha vært kraftige kamper om demningen, som ligger nord for Mosul i Irak, mellom ISIL og kurdiske styrker den siste uka. I går kom de første meldingene om at demningen skal ha blitt tatt over av ISIL, men i dag kom de første uttalelsene fra motstanderne på kurdisk side som tyder på at det virkelig har skjedd.

Flodbølge Det har vært forbundet med frykt at ISIL skal ta over demningen som ligger ved elva Tigris, har New York Times tidligere skrevet.

Dersom demningen kommer i feil hender kan det få katastrofale følger. Ved å kontrollere demningen har man mulighet til å skape en kraftig flodbølge, har New York Times skrevet tidligere.

For sju år siden skrev en av Pentagons samarbeidspartnere i Irak en rapport som satte lys på en rekke strukturelle problemer på demningen, og advarte mot de katastrofale følgende som kunne skje om ISIL tok kontrollen over den.

I rapporten stod det at en feil ved demningen kunne sende en 20 meter høy bølge over deler av Nord-Irak.
 
- I verste fall vil det bety store tap av liv og eiendom, stod det i rapporten.

Amerikanerne brukte 27 millioner dollar for å forbedre demningen, men uro og kaos førte til at arbeidet ikke kom noe vei. I rapporten står det at demningen stod i fare for å falle sammen.

Fjerde president Med dagens angrep ble president Barack Obama den fjerde amerikanske presidenten på rad som har bombet i Irak. CNN meldte tidligere i kveld at 45 personer skal ha blitt drept etter at luftangrepene startet. Angrepene ble utført av to bombefly som slapp bomber på 200 kilo, i nærheten av den kurdiske hovedstaden Erbil, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

 - Å disponere overlegen militærmakt gjør ikke alltid at man kan tvinge gjennom viljen sin. Det har mange stormakter fått erfare, kommenterer professor i statsvitenskap Nils A. Butenschøn til Dagbladet.

- Hele spørsmålet er om dette er begynnelsen på noe større, eller en helt avgrenset aksjon. Men det er klart at når man først har tatt opp igjen militære aksjoner i Irak så er terskelen for å gjøre det mindre, hvis aksjonen blir besvart, sier professor i statsvitenskap og Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn til Dagbladet.

- Obama tvunget Erbil huser både amerikanske militærrådgivere og diplomater, for selv om USA ikke har grepet inn direkte militært, har de sendt flere hundre rådgivere til landet.

- Det som er opplyst fra USA er at når de har gått til angrep i dette området så er det ikke bare humanitært, men også for å beskytte amerikanske interesser her, påpeker Butenschøn.

Han tror ikke Barack Obama har hatt spesielt lyst til å gå inn i Irak igjen.

 - Han har nok blitt tvunget til å engasjere seg igjen. Et element er nok at han vil forhindre en gjentakelse av det som skjedde i Benghazi, der en amerikansk diplomat ble drept i 2012. Det førte til nærmest en politisk krise for Obama.

RØYK ETTER ANGREP: En røyksky vitner om de amerikanske luftangrepene utenfor byen Erbil i dag. Foto: AP / Khalid Mohammed / TT / NTB scanpix
RØYK ETTER ANGREP: En røyksky vitner om de amerikanske luftangrepene utenfor byen Erbil i dag. Foto: AP / Khalid Mohammed / TT / NTB scanpix Vis mer