<strong>HISTORISK:</strong> Irans president Hassan Rouhani la i går ut på sin offisielle Twitter-konto et bilde som viser at han følger Iran i fotball-VM. Med snacks, te og iført joggebukse, viser bildet Vesten at Iran er en normal stat.
HISTORISK: Irans president Hassan Rouhani la i går ut på sin offisielle Twitter-konto et bilde som viser at han følger Iran i fotball-VM. Med snacks, te og iført joggebukse, viser bildet Vesten at Iran er en normal stat. Vis mer

ISIL tvinger USA og Iran til å kjempe mot en felles fiende

Det historiske bildet av en snackspisende og fotball-VM-tittende iransk president, viser at Iran vil framstå overfor verdenssamfunnet som en «normal» stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til i går tok den sunnimuslimske gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten, ISIL, kontroll over deler av byen Baquba, bare seks mil nord for den irakiske hovedstaden.

Ifølge BBC skal irakiske styrker ha drevet de militante islamistene ut av byen, men flere rapporter går ut på at kampene startet igjen i ettermiddag. Meldingene er uklare.

Frivillige på vei Irakisk fjernsyn viser nå bilder av hundrevis av frivillige sjiamuslimer på vei til fronten. Dette er imidlertid mest sivile som har fått utlevert våpen og er uten kamperfaring. Men den irakiske regjeringen synes å ha blitt litt mer effektiv, sjøl om det neppe hjelper i det lange løp.

Ifølge den amerikanske TV-stasjonen FOX vurderer USA å sende ett hundre amerikanske spesialsoldater til Irak for å bistå de irakiske sikkerhetsstyrkene. De skal imidlertid bare være rådgivere og ikke delta i kampene. Fra før av har USA sendt 175 soldater til Bagdad for å forsterke sikkerheten i og rundt den amerikanske ambassaden, og ytterligere ett hundre, som befinner seg i Kuwait, er klare til å dra.

Barack Obamas skrekkscenario er å sende bakkestyrker til Irak, noe som neppe vil skje. Men mange spør seg om når eller om USA vil begynne å bombe ISIL-posisjoner fra lufta eller sende kryssermissiler mot områder islamistene kontrollerer.

Iranske soldater? Så er spørsmålet om Iran går inn med soldater. I går ble det bekreftet at flere hundre revolusjonsgardister befinner seg i Bagdad, men offisielt ble det sagt fra iranske myndigheter at de bare var i byen som rådgivere.

Andre meldinger har imidlertid gått ut på at det befinner seg iranske soldater på slagmarken. I går var general Ghasem Soleimani, lederen for Revolusjonsgardens elitegruppe al-Quds-brigaden, i Bagdad, noe som tyder på at iranerne er i ferd med å involvere seg mer i Irak.

USA og Iran er nå tvunget til å samarbeide mot en felles fiende, men det gjenstår å se hvordan et slikt samarbeid vil fungere. I går  hadde iranske og amerikanske tjenestemenn et møte i Genève om Irak i forbindelse med atomforhandlingene mellom vestlige land og Iran.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry sier at han ikke utelukker et militært samarbeid med sine til vanlig iranske fiender, mens en talsmann for USAs forsvarsdepartement sier det stikk motsatte. Fra Irans side blir det også offisielt sagt at et militært samarbeid er utelukket, sjøl om det ikke nødvendigvis er sannheten.

Britene gjenåpner Men ting skjer. I dag ga den britiske regjeringen beskjed om at landets ambassade i Teheran vil bli gjenåpnet etter å ha vært stengt siden angrepene mot ambassadekomplekset i 2011.

i går kveld ble et unikt bilde av Irans president Hassan Rouhani offentliggjort. Med ei t-skjorte med det iranske flagget på og med treningsbukser følger den iranske presidenten kampen mellom Iran og Nigeria under VM i Brasil; avslappet og med snacks og en kopp te. At dette bildet ble offentliggjort, tyder også på at Iran nå vil vise Vesten at landet er en «normal» stat med en sportsinteressert president.

Men det må også skje noe på den politiske fronten. Iranske tjenestemenn har sagt at de ønsker at al-Maliki skal bli mindre sekterisk og mer inkluderende, noe som kan dempe litt av sunnimuslimenes motstand mot den sjia-dominerte irakiske regjeringen.

USA og andre vestlige land kan dempe situasjonen ved å kreve at Saudi-Arabia stanser sin hjelp til de militante islamistene som opererer i Syria og Irak. Den saudiarabiske regjeringen støtter flere sunnimuslimske islamske grupper i Syria, men ikke ISIL. ISIL får imidlertid store bidrag fra rike saudiere og fra velstående familier i andre land på den arabiske halvøy.

Saudi-Arabia ser ikke med blide øyne på et samarbeid mellom USA og Iran fordi saudierne kjemper mot iranerne om hegemoniet i Midtøsten. Akkurat det kan bli et viktig poeng i tida som kommer fordi saudierne ved å støtte islamistene samtidig styrker Irans posisjon i den vestlige verden. Men også Saudi-Arabia må handle raskt.

<strong>KRAFTIGE KAMPER:</strong> ISIL har inntatt flere irakiske byer de siste dagene. Nå står de kun seks mil nord for Bagdad. Bildet er offentliggjort på ISILs egen Twitter-konto.
KRAFTIGE KAMPER: ISIL har inntatt flere irakiske byer de siste dagene. Nå står de kun seks mil nord for Bagdad. Bildet er offentliggjort på ISILs egen Twitter-konto. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer