AMUNDSEN I IS: Statsminister Jens Stoltenberg avduker en isskulptur av Roald Amundsen på Sydpolen onsdag, under markeringen av at det er 100 år siden Amundsen nådde klodens sørligste punkt. Skulpturen er laget etter en bronsebyste av billedhugger Håkon Anton Fagerås.
Foto: Ole Mathismoen/Scanpix
AMUNDSEN I IS: Statsminister Jens Stoltenberg avduker en isskulptur av Roald Amundsen på Sydpolen onsdag, under markeringen av at det er 100 år siden Amundsen nådde klodens sørligste punkt. Skulpturen er laget etter en bronsebyste av billedhugger Håkon Anton Fagerås. Foto: Ole Mathismoen/ScanpixVis mer

Iskald Amundsen avduket på Sydpolen

En isbyste av Roald Amundsen ble avduket foran flere hundre sydpolarbeidere, polfarere, gjester og turister på Sydpolen natt til onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dagen 100 år etter at Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel, Olav Bjaaland og Oscar Wisting nådde polpunktet som de første i verden ble bragden feiret.

Kulden var intens den gangen, og den var intens natt til onsdag - godt over førti effektive minusgrader.

Som seg hør og bør ble det likevel holdt taler. Det var en dag for svært store ord. Offisielt og direkte fra statsministeren, personlig til Amundsen fra Jan-Gunnar Winther som sammen med tre andre de siste ukene har fulgt Amundsens rute.

- Vi er her for å feire en av de største bragder i menneskehetens historie, sa statsminister Jens Stoltenberg.

- Du dro inn i komplett ukjent terreng med et umenneskelig press på dine skuldre. Målet eller fiasko, sa Winther, som er direktør ved Norsk Polarinstitutt.

Iskopi USAs nasjonale antarktisprogram har ikke ønsket et nytt varig minnesmerke på Sydpolen - derfor ble det en tro iskopi av billedhogger Håkon Anton Fagerås' Amundsen-byste som ble avduket.

Ansatte ved Statsministerens kontor har med god hjelp av de «fastboende» på Sydpolen jobbet intenst med å lage isbysten i flere dager. Den blir nok uansett stående en stund, det tar lang tid før is smelter her nede.

- Polarekspedisjonene til Roald Amundsen bidro til å forme Norges nye nasjonale identitet, sa statsministeren.

Men han hedret også Robert F. Scott - mannen som tapte kappløpet, og som døde på veien tilbake fra polen.

- Scott og hans menn vil alltid bli husket for sitt mot og sin besluttsomhet for å nå klodens mest ugjestmilde sted.

Statsministeren understreket at Antarktis i dag er et sted for internasjonalt samarbeid, regulert av Antarktistraktaten hvor fred og stabilitet, miljøvennlig aktivitet og omfattende vitenskap er i sentrum.

Han sa at noen av de første store effektene av klimaendringer kan sees i polare strøk.

- Istapet i Antarktis kan få store globale konsekvenser. Roald Amundsen og Robert Scott og deres menn anstrengte seg ekstraordinært for å nå sine mål. Vi må være forberedt på å gjøre det samme, sa Jens Stoltenberg.

Som gave fikk den amerikanske basen et norsk flagg.

Bet tennene sammen Jan-Gunnar Winther har sammen med Vegard Ulvang, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle de siste seks ukene gått samme ruten som Amundsen valgte for hundre år siden.

De er de første som gjør det siden da.

- Vi måtte bite tennene sammen for å klare fire kilometer i timen, hvor du føk foran i 7,5 kilometer i timen bak hundene dine, sa Winther i en personlig tale til Amundsen som han skrev i teltet på veien.

- Vi ble som deg overveldet av de imponerende fjellene i horisonten over Rossisen. Vi møtte sprekkene og løssnøen på Axel Heiberg-breen på de samme stedene du gjorde. Både dere og vi hadde dårlig tid. Dere måtte fram før Scott, vi måtte ta igjen deg. Ingen lett oppgave!

Simon Stephenson som representerte USAs nasjonale polarmyndigheter understreket at hundreårsdagen ikke bare er en spesiell dag i Norges historie.

- Det er også en spesiell dag i menneskehetens historie, det er hundre år siden den virkelige oppdagelsen av det siste av de store kontinentene startet.

Han oppfordret forskere og andre som har sitt virke på Sydpolen til å jobbe videre i Amundsens av svært gode forberedelser, teamarbeid og lidenskap for å oppdage og avsløre.

Ble fristet Tidligere på dagen gikk statsministeren de siste 5-6 kilometerne av Roald Amundsens rute inn til Sydpolen sammen med polfarerne Børge Ousland, Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim.

- Jeg ble virkelig fristet til å gå en skikkelig etappe her nede engang. Men det lar seg ikke kombinere med å være statsminister, og det har jeg tenkt å være noen år til. Så det får bli siden en gang, sa statsministeren etter turen.

(NTB)