Iskald drøm tenner USA

NEW YORK (Dagbladet): - Når to vanlige damer i 40-åra kan gjøre det de drømmer om, håper vi millioner barn og unge blir inspirert til å gjøre det de drømmer om, sier Liv Arnesen, som i går møtte pressen i New York sammen med Sydpol-partner Anne Bancroft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Særlig vanlige er ikke Liv Arnesen og Anne Bancroft. De er de første kvinnene som har krysset Antarktis, og medieinteressen i USA har vært enorm. CNN har to ganger i uka snakket med dem over telefon mens de krysset Antarktis, og tv-kanalene har stått i kø for å presentere de to tøffe damene på 47 og 45 år.

Utendørs klasserom

- Vi har begge realisert drømmen vår, men vi har denne gangen nærmest vært som et utendørs klasserom og har kommunisert med hundrevis av skoleelever som har fulgt oss via Internett. Vi vil vise dem at uansett hvor ville drømmer og idiotiske ideer de måtte ha, kan det være mulig å gjøre noe med dem, sier Liv Arnesen, som i går hadde seks fans fra John F. Kennedy videregående skole i Bronx på de første radene.

Både Arnesen og Bancroft er lærere. Begge leste om polferden til sir Ernest Shackleton som 12-åringer, og siden har de begravd seg i polarlitteratur.

Frilufts-Barbie

- Anne er den eneste jeg kjenner som har lest like mye om polferder som meg, sier Arnesen.

Ifølge Bancroft ga bøkene dem upassende drømmer for damer. Nå har de to upassende damene fått en slags sportslig Barbie-dokke på markedet. «The Real Girl», som den heter, er en utendørsdame med normale bein, sportsklær og ryggsekk. Håpet er at den skal inspirere jenter til mer enn selvopptatt jåleri.

- Etter fem måneder, hvorav 96 dager på ski, er vi ennå venner og kommer til å gjøre nye ting sammen. Vi reiser nok tilbake til Antarktis for å samle stoff om blant annet dyreliv og hvalfangstens historie som kan brukes pedagogisk, som polferden vår, sier Arnesen.

- Har du andre erobringsdrømmer enn polområdene?

- Ja da, hva med ørkener? Det ville vært spennende. Men fremdeles er det mye ugjort i polområdene, sier Arnesen, som i god norsk tradisjon har tilbrakt mye av sin oppvekst på fjellferie. - Jeg elsket vidda og særlig i dårlig vær, flirer hun.

Rødvin og ost

Anne Bancroft og Liv Arnesen møttes for to år siden, og etter mye hvit stillhet, fysiske utfordringer og farefulle seilturer vet de begge at de er søstersjeler.

- Vi må venne oss til alle lydene, fargene og luktene som nå møter oss. Bare det å sove i en seng i et rom er så varmt og fremmed at det tar tid å venne seg til det, sier Anne Bancroft.

- Hva var det beste ved å vende tilbake til sivilisasjonen?

- Friske grønnsaker og ost, sier de begge. - Og et godt glass rødvin, sier Liv Arnesen.