Iskald hilsen til Gro

Tidligere Ap-leder Reiulf Steen er opprørt over omtalen han er gitt i Gros og ektemannen Arne Olav Brundtlands bøker. Det kommer fram av Steens nye bok «Beretninger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sarkastiske vendinger og ved å tilegne Gro et dikt av Pablo Neruda om storhet som han underforstått mener at Gro ikke viser, gir han noen velrettede spark til sin politiske uvenn.

Boka som kommer ut på Tiden Norsk Forlag i morgen, er i stor grad skrevet mens Reiulf Steen var innlagt på Blakstad psykiatriske sykehus. Den består av en rekke essays og artikler om sentrale samfunnsspørsmål og politiske stridsemner som han delvis har berørt i avisartikler.

- For meg har det vært god terapi å skrive. Undertonen i boka er preget av den situasjonen jeg har vært i, sier Steen, som med denne boka igjen ønsker å delta aktivt i samfunnsdebatten.
- Jeg har fått et annet perspektiv på tilværelsen, jeg føler meg langt mer frigjort, sier Steen til Dagbladet.

«Grenseløst smått»

Steen skriver i boka at han ikke ønsker noe oppgjør med Gro: «Et personrettet oppgjør mellom Gro Harlem Brundtland og meg om forhold som ligger tyve år tilbake i tiden, må for de fleste fortone seg som noe grenseløst smått sammenliknet med den uendelige rekke av store og viktige spørsmål vi kan beskjeftige oss med,» skriver Reiulf Steen i innledningen til boka. På spørsmål fra Dagbladet sier han at han ikke ønsker å utdype dette, men at han er forundret over at mange fortsatt er opptatt av striden mellom ham og Gro.

Både Gro og Arne Olav Brundtland viet Reiulf Steen bred omtale i sine bøker. De skriver om alkoholproblemene og han framstilles som en upålitelig partikollega som ikke drev maktkamp med blanke våpen. Blant annet beskylder Gro ham for å være kilde til lekkasjer fra Ap's indre krets for å skade henne.

Innlagt

Steen som var innlagt på psykiatrisk sykehus da Gro-boka kom ut i fjor høst, omtaler avsnittene i Gros bok om seg selv som sterke:

«En venn av meg leste opp de sterkeste avsnittene som vedkom meg. Min spontane reaksjon var at jeg må ha gjort et visst inntrykk på familien.»

Steen omtaler Gro konsekvent med etternavn og skaper gjennom det et klart inntrykk av iskald distanse til den tidligere statsministeren. Han er åpenbart heller ikke særlig imponert over Arne Olavs bok når han skriver:

«Flere har spurt meg om jeg ikke vil kommentere bøkene til Arne Olav Brundtland og Gro Harlem Brundtland. Det ser ut til at jeg har spilt en viktig rolle i begge to (eller tre dersom man regner med den reviderte danske utgaven til Arne Olav Brundtland. Arne Olav Brundtlands bok hadde jeg sant å si ikke festet meg særlig ved.»

I stedet for en åpen krangel skriver Reiulf at han «heller vil gi Gro Harlem Brundtland en gave, et fragment av et dikt av Pablo Neruda. Den chilenske nobelprisvinneren er en av litteraturhistoriens største poeter, men med et ydmykt forhold til seg selv,» skriver Steen med klar adresse til det han mener er Gros manglende ydmykhet. Diktet handler om inka-byen Machu Picchu i Peru om dens storhet og menneskelig ydmykhet overfor det store og evige.

Partiene dør

Steen spenner over et vidt spekter i boka. Han er opptatt av internasjonal solidaritet, miljøvern og dagsaktuell norsk politikk. Han angriper også sitt eget parti når han går imot Nato-utvidelsen østover og gir et varmt forsvar for åpne høringer.
Han er dessuten særlig opptatt av at samtlige norske politiske partier etter hans mening ikke har tatt framtidas utfordringer på alvor. Den gamle partiformannen spår at dagens partier får store problemer: «Om en ser bort fra ytterkantene i det politiske spektrum, er det vanskelig å se forskjellene på de politiske partiene i Norge. I kommunepolitikken er det nesten umulig. Det er ingen grunn til å beklage dette fraværet av forskjeller,» skriver han og etterlyser samling om de viktigste utfordringene den teknologiske revolusjonen stiller oss framfor.

INNTRYKK: Reiulf Steen skjønte han hadde gjort inntrykk da han leste ekteparet Brundtlands bøker. Nå kommer han med ny bok om krigen med Gro og Arne Olav.