Iskald krig i dypet

En russisk spesialubåt jakter nå britiske atomubåter. Det skremmer det britiske forsvaret, som slår alarm om aktiviteten.

JEGEREN: En spesialutgave av russernes Akula-ubåter skal jage fremmede ubåter ved å spore motpartens akustiske signatur. Foto: SCANPIX
JEGEREN: En spesialutgave av russernes Akula-ubåter skal jage fremmede ubåter ved å spore motpartens akustiske signatur. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kilder i den britiske marinen sier til avisa Daily Telegraph at de ikke har møtt på flere russiske ubåter i havet siden 1987.

— De spiller et spill med oss, sier en ledende ikke navngitt offiser til avisa.

Akustisk signatur Det som vekker spesiell bekymring, er at en spesialoppgradert angrepsubåt av den fryktede russiske Akula-klassen har prøvd å skaffe seg opptak av den såkalte akustiske signaturen til britenes Vanguard-klasse av ubåter.

Man kan som kjent ikke se ubåter under vann, så de sporer hverandre ved hjelp av disse lydsignaturene.

Britenes fire Vanguard-ubåter bærer interkontinentale Trident-atomraketter, og utgjør hele britenes kjernefysiske avskrekkingsarsenal. Telegraph skriver at britisk marine nå har beordret en angrepsubåt til å beskytte Vanguard-ubåtene.

— Store ressurser — Vi har brukt store ressurser på å beskytte Trident fordi vi under ingen omstendigheter kan la russerne lære seg den akustiske signaturen av en av våre bombeubåter, da det vil ødelegge for vår avskrekkingsevne, sier marineoffiseren.

Det norske Forsvaret kunne i går ikke si noe om hvorvidt deres ubåter har registrert økt russisk ubåtaktivitet.

— Vi følger med på den aktiviteten som er i havområdene rundt oss, og der inngår russisk ubåtaktivitet. Vi vil ikke gå i detalj på hva vi har observert, sier oberstløytnant John Espen Lien, fungerende kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, til Dagbladet.

• Artikkelen er oppdatert etter innspill fra leser. Den britiske marinen har ikke bestilt en ny ubåt, men beordret en ubåt til å eskortere Vanguard-ubåtene. Vi beklager feilen.

DEN JAGEDE: Britenes Vanguard-ubåter er Akula-ubåtenes mål. Foto: SCANPIX
DEN JAGEDE: Britenes Vanguard-ubåter er Akula-ubåtenes mål. Foto: SCANPIX Vis mer