Iskald morder planla barnedrapene

KRISTIANSAND (Dagbladet): Et dobbeltdrap utført av én person med ett drapsvåpen. En morder som planla drapene. Dette skal være politiets hovedteori om knivdrapene i Baneheia. Samtidig gjør nye opplysninger om seksuelle overgrep mot jentene flere personer mindre interessante.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalsjef Arne Pedersen i Kristiansand vil ikke kommentere detaljer om hva som kom ut av et møte med kriminalteknikere og rettsmedisinere i Oslo på fredag.

Men han konkluderer slik:

- Når jeg oppsummerer dette møtet, har vi nå et mer komplett bilde av hvilken type gjerningsmann det er snakk om.

En kniv

På fredagens møte i Oslo deltok Pedersen, utrykningsleder Asbjørn Hansen fra Kripos og etterforskningsleder Magne Storaker fra etterforskningsledelsen i Kristiansand. I tillegg var fem rettsmedisinere og flere Kripos-folk til stede.

For første gang fikk de en detaljert gjennomgang og oversikt over alle tekniske spor ekspertene i Oslo har jobbet intenst med.

Også psykolog Brit Røisli ved Kripos' etterretningsavdeling var til stede. Røisli er ekspert på såkalt gjerningsmannsanalyse og har hjulpet politiet med å framskaffe informasjon om hvilken type gjerningsmann man jakter på.

Politiets hovedteori er trolig at det bare var én gjerningsmann og at det bare er brukt ett drapsvåpen, etter all sannsynlighet en kniv. Dagbladet har tidligere skrevet at politiet tror drapene var planlagt.

Snevrer inn

Morderen kan ha observert og ventet på jentene i skogsområdet i Baneheia. I så fall jakter politiet nå på en iskald dobbeltmorder. En morder som tok en stor sjanse da han begikk de bestialske drapene med over 100 personer i det samme området.

Politiet er nå i ferd med å snevre inn antall personer som kan ha begått drapene. Etter møtet med rettsmedisinere og kriminalteknikerne er det flere personer som nå betraktes som «mindre interessante» enn før. Grunnen er først og fremst at etterforskerne nå har fått bedre oversikt over omfanget av det politiet karakteriserer som seksuelle overgrep mot jentene.

- Jeg vil ikke kommentere detaljer fra møtet, men rent helhetlig er det en del personer som nå kan lukes bort, sier kriminalsjefen.

Politiet har fra første dag jobbet ut fra teorien om at drapsmannen er fra lokalmiljøet. Etterforskerne skal fremdeles ha en lokal drapsmann som hovedteori, men det kan ikke utelukkes at morderen er fra et annet sted i landet. I så fall står drapsjegerne overfor en vanskelig oppgave.

Kriminalsjef Arne Pedersen sier til Dagbladet at de fremdeles ikke retter etterforskningen mot konkrete, navngitte personer.

- Vi jobber for fullt med alibisjekk og identifisering av personer som oppholdt seg i Baneheia drapskvelden. Men vi konsentrerer oss ikke om navngitte personer, sier Pedersen til Dagbladet.

Kriminalteknikerne har sikret seg tekniske spor som kan knyttes direkte til drapene. Spørsmålet er om noen av sporene kan være med på å knytte en person til åstedet. Til nå har ikke analyseekspertene i Oslo klart å lage en såkalt DNA-profil som kan være med på å identifisere morderen.

Godt håp

- Er dere nå mer sikre på at dere har gjerningsmannen i det materialet dere har samlet inn?

- Vi kan ikke være sikre på det, men vi kan slett ikke se bort fra at det er tilfelle, svarer kriminalsjef Arne Pedersen.

- Kan du love publikum en oppklaring?

- Jeg kan ikke gi noen garantier, men vi har et godt håp om å oppklare saken. Vi i etterforskningsgruppa er fremdeles optimister, understreker kriminalsjefen.<

PLANLAGT: Politiet jobber ut fra teorien om at drapene på småjentene var planlagt.