Iskaldt drama i Sør-Kina-havet

NEW YORK (Dagbladet): Det er iskaldt mellom USA og Kina etter at kinesiske soldater bordet det amerikanske spionflyet som måtte nødlande på den kinesiske øya Hainan søndag. De 24 amerikanerne som var om bord, er isolerte og får ikke ta kontakt med amerikanske diplomater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush forsøkte å framstå som rolig da han i går krevde at fly og personell umiddelbart måtte få vende tilbake til USA, og at amerikanske diplomater øyeblikkelig må få snakke med flypersonellet.

Men tonen var iskald, og kravene absolutte. USA har sendt tre diplomater til Hainan for å legge press på kineserne. Om kineserne vil holde flypersonellet som gisler, var det ingen som kunne svare på i går.

USAs forhold til Kina er allerede meget spent fordi Bush-regjeringen vurderer å selge høyteknologisk våpen- og radarutstyr til Taiwan. Avgjørelsen skal tas i slutten av måneden.

Sjekker flyet

Det siste besetningen på spionflyet EP-3 rakk å si, var at kinesiske soldater kom om bord. EP-3 inneholder topphemmelig avlyttingsutstyr, og USA vil ikke at kineserne skal få tid til å gjennomsøke flyet.

Tre amerikanske krigsskip som var på vei gjennom farvannet, er beordret å bli liggende i Sør-Kina-havet for å overvåke situasjonen.

EP-3 måtte nødlande etter at to kinesiske F-8-fly forsøkte å jage det amerikanske flyet fra området amerikanerne mener er internasjonalt luftrom. Ifølge kineserne snudde spionflyet mot F-8-flyene, og det ene berørte spionflyet. Det kinesiske flyet styrtet, og i går lette man fremdeles etter piloten.

Det er første gang det har skjedd uhell i katt og mus-leken som jevnlig foregår i området mellom kinesiske F-8 og amerikanske spionfly. EP-3-flyene er så avanserte at de fanger opp alt fra e-post til fakssendinger på det kinesiske fastlandet.

Flymannskapet har rutiner som kan ha ført til at papirer og topphemmelig informasjon ble ødelagt under nødlandingen.

Bekymret Bush

- Jeg er bekymret over mangelen på kinesisk respons på våre henvendelser. Vårt ambassadepersonell er på stedet og venter på å møte mannskapet, og jeg oppfordrer den kinesiske regjeringen til å innvilge denne adgangen umiddelbart, sa Bush.

President George W. Bush har så langt vist lite av diplomatiske evner i utenrikspolitikken. Hainan-episoden er så langt hans største utfordring.

PASSER PÅ: En kinesisk politimann passer på den amerikanske ambassaden i Beijing. Luftleken mellom de to nasjonene har spent forholdet til bristepunktet.