Svalbard-sonen |
|
- De motstridende interessene vil trolig bli enda mer synlige. Spørsmålet er om Norge har evne og vilje til å håndheve suverenitet og tilstedeværelse i nord. Dersom vi nå ser en endring i russernes holdning til Svalbard-sonen, så er det en stor politisk utfordring, sier Einar Skorgen, som for fem måneder siden fratrådte som øverstkommanderende for Nord-Norge.
Den russiske tråleren «Tsjermygov» ble torsdag tauet fra den politisk følsomme fiskeri-vernesonen og inn til Tromsø. Russiske myndigheter er rasende og har svart med kraftig språkbruk. De krever tråleren frigitt.
- Russerne ble ydmyket og oppfatter det som en aggressiv handling. Norge tar en viss risiko ved å reagere så kraftig i et område hvor Russland aldri har anerkjent norsk forvaltningsrett, sier Russlands-ekspert Geir Hønneland ved Fridtjof Nansens Institutt.
Forsvar og fisk
En rekke saker forverrer nå forholdet mellom Norge og Russland i nordområdene:
- NATO-fly skal øve i Halkevarre skytefelt i Finnmark. Russerne liker det dårlig.
- Russerne er meget kritiske til Globus 2-radaren i Vardø, som de hevder er en del av det amerikanske antirakettforsvaret.
- Russerne mener det norske etterretningsfartøyet «Marjata», verdens mest avanserte spionskip, opererer for nær russisk farvann.
- Russland ønsker å frakte store mengder olje langs norskekysten. Norge er bekymret.
- Russland vil frakte atomavfall langs norskekysten. Norge protesterer.
- Delelinjespørsmålet i Barentshavet er uløst.
- Norsk-russiske forhandlinger om fiskekvoter i nord blir stadig vanskeligere.
- Landene er på kollisjonskurs om Svalbard. Russerne mener deres næringsvirksomhet blir presset ut. Øygruppa har stor strategisk betydning for Russland, som havområdene mellom Spitsbergen, Bjørnøya og Nordkapp.
- Russland utfordrer Norges rett til å regulere fisket rundt Svalbard.
Kaldere klima
Norges Moskva-ambassade har oversatt en artikkel om Svalbard og nordområdene i det sjømilitære tidskriftet Morskoj Sbornik, som utgis av den russiske generalstaben. Innholdet er svært aggressivt:
- Viktige russiske sikkerhetsinteresser er truet. Norsk kystvakt og marine forsøker å presse russiske fiskebåter ut. Situasjonen krever at det avsettes styrker fra vår grensetjeneste og kystvakt til forsvar av vårt lands interesser, heter det i artikkelen.
Geir Hønneland mener det er liten grunn til å bekymre seg: - Det er heftig, men typisk. Dette er nok mest militær indremedisin. Han mener likevel forholdet mellom landene har blitt mer anspent siden midten av 90-tallet.
- Fra russisk side dreier det seg ikke bare om nasjonalisme, patriotisme og militærstrategiske interesser. De er også skuffet over at Barents-samarbeidet ikke har svart til forventningene. I flere saker ser vi hvordan våre egne verneinteresser kommer i konflikt med russernes økonomiske interesser.