Iskaldt møte i retten

LARVIK (Dagbladet): Ekspolitimester Ivar L. Schrøen (68) mener at han er offer for hevn og rykteflom. Han er tiltalt for underslag av gjenstander til en verdi av 50 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble et iskaldt møte da hans etterfølger som politimester i Larvik politidistrikt, Svein Løsnæs, vitnet i retten i går.

- Jeg driver ikke klappjakt på min forgjenger, sa Løsnæs.

Forsvarer Tor Erling Staff grillet den nåværende politimesteren i vitneboksen, og antydet at han hadde motiv for å «ta» ekspolitimester Schrøen. Mens Schrøen var politimester i Larvik, fikk ikke Løsnæs jobb som politiinspektør.

- Etterlater ikke det noe i din yrkesmessige sjel? spurte Staff.

- Nei, men jeg syntes det var litt merkelig at jeg ikke fikk jobb med den bakgrunnen jeg hadde, sa Løsnæs.

Han understreket at han ikke hadde ønske om å skade sin forgjenger, men at han måtte gjøre noe på grunn av henvendelser fra kolleger. Det endte i full granskning - og tiltale mot Schrøen.

Rykteflom

Ivar L. Schrøen var en omstridt politimester. Påstander og rykter florerte på politikammeret og på byen.

Etter at han førtidspensjonerte seg, ble han gransket. Under den unike rettssaken ligger fortsatt ubesvarte påstander og rykter - som ingen skal forklare seg om. For tiltalen som han nå skal svare for, er av bagatellmessig art rent økonomisk:

Underslag av et gammelt pengeskap, en navigator, en revolver, en svømmevest, øreklokker, to kikkerter og en stol.

- Kunne de ikke bare ringt, så skulle jeg levert utstyret tilbake. Jeg tenkte ikke på det selv engang, det meste lå inne på roterommet i huset.

- Da jeg gikk av som politimester, var det som om jeg slo av en bryter. Jeg distanserte meg fullstendig, jeg hadde vært med på så mye leit gjennom årene.

Dommer og bøddel

Under gisselaksjonen på Torp flyplass i 1994 ga Schrøen orde om å skyte en av gisseltakerne.

- Jeg var dommer og bøddel i ett. Det var tøft. Jeg tok avgjørelsen. Alle gjemte seg. Få vil være ved et ansvar som å skyte et menneske, sa Schrøen i retten i går.

Gislene slapp fri, en av gisseltakerne døde. Seinere ble Schrøen truet på livet av hans familie i utlandet.

Han innrømmet at det lå mye angst og følelser bak den tøffe maska han hadde som politimester.

- Jeg mistet grepet etter Torp-aksjonen, sa han.

I dag vitner to psykologer.

MESTERMØTE: Den tiltalte ekspolitimesteren Ivar L. Schrøen (t.v.) møtte sin etterfølger, politimester Svein Løsnæs, i Larvik herredsrett i går.