Iskaldt møte med Linns mamma

BODØ (Dagbladet): Linn Charlott Nesbloms mamma og den drapstiltalte Jørn-Are Andersen Sæle vekslet ikke et eneste blikk da hun satt i vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble en tøff halvtime for Helen Nesblom da hun måtte gjenoppleve de siste dagene og ukene i datterens liv. Hun tok til tårene flere ganger, men møtte aldri blikket til mannen som er tiltalt for å ha drept hennes datter. Det ble et iskaldt møte mellom den sørgende moren og 28-åringen.

Heller ikke da de to passerte hverandre i korridoren utenfor rettslokalet noen minutter senere, så de på hverandre. Og mens Helen Nesblom fortalte om datterens siste dager, satt Sæle iskaldt og hørte på. Han så mot Nesblom, men fortrakk aldri en mine.

Sæle og Linns mamma møttes også i korridoren like før vitnemålet. Fra et par meters hold stirret Nesblom rett på Sæle, uten at han møtte blikket hennes.

- Grotesk overfall

Helen Nesblom fortalte retten at hun fikk vite om overfallet i familiens eget hjem to dager etter at det skjedde den 11. september i fjor.

- Linn fortalte om en grotesk behandling der han løftet henne opp og dro henne fra stua til et soverom etter halsen. Linn mente det pågikk en halvtime, og fortalte at hun holdt på å svime av flere ganger, fortalte Helen Nesblom.

Fredag 17. september, seks dager etter overfallet, dro Linn og Helen til lensmannen på Ørnes for å anmelde voldsepisoden. Lensmannsførstebetjent Edgard Skorbakk tok imot forklaringen, men politiet prioriterte aldri saken og tok aldri Sæle inn til avhør.

Nytt angrep

Den samme dagen som Linn ble drept, 6. november, fortalte hun moren om et nytt angrep som skulle ha skjedd to dager tidligere på hybelen på Ørnes.

- Linn sa «mamma, dette var mye verre». Jeg så ikke merker på halsen hennes, og tenkte at da var det bare en ting som var verre. Jeg tenkte at han hadde voldtatt henne, men bestemte meg for å prate mer med Linn dagen etterpå, sa Helen Nesblom.

Samme kveld ble Linn drept.

- Jeg var så engstelig, og ba Linn om å bli hjemme. Jeg skjønte jo at Jørn-Are også skulle på festen på «Idun». Men Linn hadde så lyst til å dra på festen sammen med vennene. Hun sa «Mamma, du skal ikke være redd. Han tør ikke gjøre meg noe. Når jeg er sammen med vennene mine er jeg trygg.» Hun hadde pyntet seg og var så fin. Hun ga meg en klem. Det var det siste jeg så henne i livet, sa Linns mamma.

Ringte familien

Helen Nesblom fortalte også at Jørn-Are Andersen Sæle ringte til familiens hus i ett sett samme formiddag som Linn ble drept.

- Det var rein og skjære telefonterroren fra klokka 13. Jeg måtte til slutt ta ut kontakten for at vi skulle få fred.

Helen Nesblom fortalte at det utviklet seg til en krangel mellom datteren og Sæle, og at hun selv overhørte noe av samtalen fra et annet telefonapparat.

- Sæle virket ikke beruset, men han var høylydt. Linn sa «kan du ikke la meg være i fred, har du tenkt å ødelegge livet mitt», forklarte Helen Nesblom.

Hun fortalte retten at hun fikk vite om datterens forhold til Sæle sommeren før Linn ble drept. Foreldrene skal ha snakket med Linn om forholdet, og bedt henne avslutte det.

- På høsten virket det på meg som om hun ikke lenger hadde noen sans for han. Hun flyttet hjemmefra og til Ørnes, og fikk mange nye venner der.