Iskaldt møte

Det ble ikke et hjertelig møte mellom utenriksminister Jan Petersen og Israels Ariel Sharon i Jerusalem i går. Heller tvert om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV/JERUSALEM (Dagbladet): Samtalen mellom Petersen og statsminister Sharon begynte greit. Sharon skrøt av de gode forbindelsene mellom Norge og Israel, og de to ble fotografert i den israelske statsministerens strengt bevoktede kontorbygning. Men etter hvert som møtet pågikk, kom uoverensstemmelsene fram i lyset. Tonen ble mer og mer anstrengt og ladet.

- Vi var stort sett uenige om det meste, sier Petersen, synlig skuffet etter møtet.

Typisk Sharon

Etter det Dagbladet erfarer, var Sharons opptreden en typisk sådan. Han ønsker velkommen til Jerusalem, byen som aldri kan deles. Så gjentar han argumentene du hører på tv og radio: Israel vil aldri kompromisse når det gjelder innbyggernes sikkerhet. Palestinerne må slå ned på terroren. Ledere fra andre land kan komme med sine synspunkter, men bare vi israelere skjønner hva som må gjøres. Vi er folket som lever under den daglige terrortrusselen: hvor kvinner, barn og gamle blir drept.

- Alle sa sin mening, og på noen områder var de uenige. Men det kom ingen overraskelser. Norge vet vår posisjon, og vi vet hvor Norge står, sier Sagi Karni, ansvarlig for den nordiske seksjonen i israelsk UD.

Karni var ikke på møtet sjøl, men har snakket med folk som var der. Etter det Dagbladet erfarer, ble det en kjølig tone.

Normal kontakt

- Mye har skjedd siden besøket i Molde, men jeg tror ikke basisholdningene har endret seg. Kontakten mellom Norge og Israel er normal, og antall besøk er som før. Kanskje flere, siden Bondevik kommer i slutten av året, sier Karni. Under møtet ga Petersen uttrykk for at Norge er uenig med Israel på en rekke områder. Spesielt i forhold til vedtaket om utvisning av palestinernes folkevalgte president, Yassir Arafat.

- Denne beslutningen, dersom den blir satt i verk, kan bare bidra til å skade fredsprosessen, sier Petersen. Argumentet ble hørt, men ikke skjønt: Hvis du kritiserer israelere generelt, har de alle det samme belærende og hissige svar à la «Du vet ikke hva du snakker om. Det er vi som lever i en verden med terror.» Slik føltes det nok også for Petersen i går.

- Vi er uenige på en rekke områder. Men israelsk side har ikke noen tillit til det som finnes av struktur på palestinsk side. Jeg må si at dette ikke har vært et spesielt oppløftende besøk, sier Petersen.

<!--BTEK0--> ANSTRENGT: - Jeg må si at dette ikke var noe spesielt oppløftende besøk, sier utenriksminister Jan Petersen. Møtet mellom ham og Ariel Sharon besto av alt annet enn smil.