«DØDENS GÅRD»: Det er tilnavnet som er blitt Vollheim gård i Søndre Land til del etter at to lik ble funnet på gården for et år siden. Foto: JAQUES HVISTENDAHL
«DØDENS GÅRD»: Det er tilnavnet som er blitt Vollheim gård i Søndre Land til del etter at to lik ble funnet på gården for et år siden. Foto: JAQUES HVISTENDAHLVis mer

Iskaldt oppgjør i retten

Lillebror tilsto, mens storesøster nekter for dobbeltdrap på «dødens gård».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): I dag starter rettssaken mot de fem som ble tiltalt etter drapene på det som etter hvert ble kalt «dødens gård».

Først fant politiet 35 år gamle Ronny Abrahamsen skutt og drept på låven på Vollheim gård i Søndre Land.
Noen få dager senere gjorde politiet et nytt funn. Det var Jan Petter Aarstad (41) som ble funnet død i en brønn på gården. Over liket lå det vaskemaskiner og en gressklipper.

- Begge drapene er begått under særdeles skjerpende omstendigheter, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til NTB.
Påtalemyndigheten har varslet at det kan bli lagt ned påstand om inntil 21 års forvaring for Berit (52) og Knut Arne Thorstensen (33).

Søsken i retten
Hovedpersonene blant de fem tiltalte er storesøster Berit Thorstensen og hennes halvbror Knut Arne Thorstensen. De har ikke sett hverandre siden de ble pågrepet 4. januar i fjor, og det er ingenting som tyder på at det vil bli noe hjertelig gjensyn i Lillehammer mandag.

Søsknene levde i et tungt kriminelt miljø i mange år. Lillebror Knut Arne valgte å samarbeide med politiet da han ble pågrepet. Hans forsvarer Johnny Veum forteller at klienten har gitt forklaringer som knytter ham opp mot begge drapene.

- Han har vært mye ruset og var ruset da det skjedde, så han husker ikke alt. Han har gjort ting i ruset tilstand som han ikke ville gjort ellers. Nå gleder han seg til å få komme i gang med saken, sier Veum til Dagbladet.no.

- Han har gitt forklaringer som involverer ham i begge drapene. Detaljene spares til dommeren. Men han har forklart seg om hendelsesforløpene i drapene, sier forsvareren.

Ingen kontakt
Veum sier at det ikke har vært noen kontakt mellom søsknene siden de ble pågrepet.

- Han har sittet inne lenge og har det tungt. Han kvier seg til saken skal opp, men syns også det skal bli godt å bli ferdig. Han har jo samarbeidet med politiet og vil samarbeide med domstolen for å få oppklart saken, sier advokaten.

Storesøster Berit nekter enhver befatning med drapene.

- Hun nekter for alt i tiltalen, bortsett fra den siste posten, sier hennes forsvarer Tor Kjærvik til Dagbladet.no.

Dette punktet gjelder urettmessige utbetalinger fra NAV. I perioden november 2006 til desember 2006 fikk hun ansatte i NAV til å urettmessig utbetale Jan Petter Aarstads uføretrygd til hennes konto ved å unnlate å opplyse om at Aarstad var død. Til sammen fikk hun utbetalt 230 022 kroner.

TILTALT: Berit Thorstensen (52) er tiltalt for begge drapene på Vollheim gård, sammen med halvbroren Knut Arne Thorstensen (33). Stemningen dem imellom er etter alt å dømme lite hjertelig. Illustrasjon: ESTHER MARIA BJØRNEBOE
TILTALT: Berit Thorstensen (52) er tiltalt for begge drapene på Vollheim gård, sammen med halvbroren Knut Arne Thorstensen (33). Stemningen dem imellom er etter alt å dømme lite hjertelig. Illustrasjon: ESTHER MARIA BJØRNEBOE Vis mer

Kjærvik forteller at han har daglig kontakt med sin klient.

- Som alle tiltalte er hun spent. Det skal bli godt å komme i gang.

Det er satt av seks uker til saken i Hadeland og Land tingrett. Rettssaken går i Lillehammer, og det er kalt inn nærmere 70 vitner.

Dagbladet.no følger saken.

FUNNET I BRØNN: Jan Petter Aarstad (41) ble funnet død i en brønn på Vollheim gård for snart et år siden. Da hadde han vært savnet siden høsten 2006. Foto: VESTOPPLAND POLITIDISTRIKT
FUNNET I BRØNN: Jan Petter Aarstad (41) ble funnet død i en brønn på Vollheim gård for snart et år siden. Da hadde han vært savnet siden høsten 2006. Foto: VESTOPPLAND POLITIDISTRIKT Vis mer