Iskaldt valg i Russland

Mer enn 100 millioner russere på vei til valgurnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var bikkjekaldt da valglokalene åpnet i Russland søndag morgen.

Aleksander Zeljenetskij, som er leder i svømmeklubben Isbjørnene i Altai i Sibir, begynte like godt valgdagen med et dykk i ei islagt elv.

- Kaldt vann gir kraft. Vi gjør vårt valg med en sunn kropp og et sunt sinn, sier Zeljenetskij idet han kommer opp fra et hull i isen.

Som så mange andre russere, gir Zeljenetskij sin stemme til president Vladimir Putins parti Det forente Russland.

Elleve partier deltar i valget til Statsdumaen, men det er ventet at Putins parti vil kapre minst 60 prosent av setene i den russiske nasjonalforsamlingen.Populær
Putin har sagt at han vil betrakte en valgseier for sitt parti Det forente Russland som en moralsk fullmakt til fortsatt innflytelse når han går av etter presidentvalget i mars neste år.

- Jeg vil stemme på Det forente Russland. Det har gjort en god jobb, alt blir bedre og bedre, sa Vladimir Babikov (19) mens han sto i kø i bitende kulde utenfor valglokalet i Vladivostok øst i landet.

Etter åtte år som president er 55 år gamle Vladimir Putin uten sammenligning Russlands mest populære politiker.

Men en stadig mer marginalisert opposisjon mener gjennomføringen av valget er urettferdig og viser til omfattende endringer i valgloven, svært skjev pressedekning og gjentatte tilfeller av press mot velgere fra myndighetenes side.

- Skittent valg
Kommunistpartiet er det eneste opposisjonspartiet som er stort nok til at det regnes som sikkert at det når over Statsdumaens sperregrense på 7 prosent.

Meningsmålinger har gitt partiet en oppslutning på rundt 10 prosent.

- Dette er det skitneste, mest uansvarlige valget hittil, sa kommunistpartileder Gennadij Zjuganov etter at han hadde avgitt sin stemme i Moskva.

POPULÆR LEDER: Sammen med Lenin og Stalin er president Vladimir Putin en av de store russiske lederne som pryder matrjosjkadukkene på et torg i St. Petersburg. Det er ventet at Putins parti Det forente Russland vil få et flertall på minst to tredeler i søndagens valg til Statsdumaen. Foto: REUTERS/SCANPIX
POPULÆR LEDER: Sammen med Lenin og Stalin er president Vladimir Putin en av de store russiske lederne som pryder matrjosjkadukkene på et torg i St. Petersburg. Det er ventet at Putins parti Det forente Russland vil få et flertall på minst to tredeler i søndagens valg til Statsdumaen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Mens det under Boris Jeltsins styre var to måter å skaffe seg stemmer på - trusler og fusk i opptellingen - har de nå funnet på minst 15 måter å narre og svike velgerne på, sa han.

Putin har på sin side anklaget opposisjonspolitikere for å være Vestens løpegutter, og han har også kritisert utenlandske politikere for å «stikke sine snørrete neser» i Russlands indre anliggender.

Elleve tidssoner
Det russiske valget brer seg over elleve tidssoner og tar i alt 22 timer å gjennomføre.

Lørdag kveld norsk tid åpnet de første valglokalene i Kamtsjatka lengst øst i landet, og tidlig søndag morgen norsk tid åpnet valglokalene i hovedstaden Moskva - også her med temperatuerer godt under null.

De siste valglokalene som åpner, ligger i den russiske enklaven Kaliningrad ved Østersjøen.

Her avsluttes stemmegivningen klokka 19 norsk tid. Mer enn 100 millioner russere har stemmerett ved valget.

Kun 300 utenlandske observatører, rundt halvparten av dem fra tidligere sovjetrepublikker, holder øye med de om lag 95 000 valglokalene.

I enkelte områder øst i Russland hadde valglokalene allerede stengt søndag formiddag norsk tid.

I Tsjukotka var valgdeltakelsen 73 prosent, og på Kamtsjatka-halvøya var valgdeltakelsen 54 prosent. For landet samlet er det ventet en valgdeltakelse på 50-60 prosent.

(NTB)