Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Islam ingen trussel

Amber Khan (25), talskvinne for World Islamic Mission, blir støtt av påstanden om at islam er livsfarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Levi Fragell, avtroppende presidenten i Det humanistiske verdensforbundet, innrømmet i Dagbladet i går at han har undervurdert trusselen fra islam. Han mener blant annet at islam er mye farligere enn kristendommen fordi islam har som mål å innføre et religiøst statsstyre basert på en tekst de anser som Guds ord. I Vesten derimot har humanismen vunnet over kristenfundamentalismen, ifølge den tidligere frontfiguren for Human-Etisk Forbund i Norge. Amber Khan er talskvinne for en av de største muslimske menighetene i Norge.

Ytterpunkter

- Fragells feil er at han ikke skiller mellom den islamske bevegelse og troen. Noen punkter stemmer, men han har valgt å fokusere på ytterpunktene. Islam er ikke i krig med Vesten, og islamisme er noe annet enn islam. Terroraksjonene mot USA 11. september ble fordømt over hele den muslimske verden, sier Khan. Hun godtar heller ikke at islamiseringen, blant annet i Afrika i dag, i seg selv er et onde.

- Det er mange positive trekk ved de gruppene som i dag kaller seg fundamentalister, blant annet Muslimsk brorskap i Egypt. De er blant annet svært sosialt bevisste og ønsker kvinnene velkommen i samfunnslivet. Deres verdier strider ikke mot demokratiet.

- Er det religionsfrihet, ytringsfrihet og demokrati i islamske stater?

- Ja, absolutt.

- Er det religionsfrihet i Iran og Saudi-Arabia?

- Jeg kjenner ikke de statene så godt, men jeg går ut ifra at det er det. I islam har man både religionsfrihet, ytringsfrihet og demokrati.

Amerikansk nærvær

- Praktiseres det i dag?

- Det skal gjøres. Jeg uttaler meg om det islam jeg kjenner, slik det er nedfelt i Koranen.

- Det viktige er vel ikke hva din tolkning er, men hva som er status i den muslimske verden i dag?

- Det finnes negative aspekter i alle samfunn. En av grunnene til at det finnes ekstreme retninger i Saudi-Arabia, er det sterke amerikanske militære nærværet i landet.

IKKE ENIG: Amber Khan, talskvinne for World Islamic Mission, mener kritikken mot islam er unyansert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media