Islam-milits infiltrerer somaliske flyktningleire

Al-Shabaab jakter på penger og nye rekrutter i flyktningleire i Somalia og Kenya.

NYE FLYKTNINGER: Nyankomne somaliske flyktninger venter på å bli registrert ved mottakssenteret i den store flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Hver måned kommer flere tusen flyktninger hit, og blant dem skjuler det seg medlemmer fra den al-Qaida-tilknyttede militsen al-Shabaab. Foto: REUTERS/SCANPIX
NYE FLYKTNINGER: Nyankomne somaliske flyktninger venter på å bli registrert ved mottakssenteret i den store flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Hver måned kommer flere tusen flyktninger hit, og blant dem skjuler det seg medlemmer fra den al-Qaida-tilknyttede militsen al-Shabaab. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamistiske al-Shabaab-militsen infiltrerer flyktningleire i Somalia og nabolandet Kenya, på jakt etter penger og nye rekrutter. Militsen har tilknytninger til Al-Quaida.

Militsen er blant annet aktiv inne i verdens største flyktningleir, som ligger i Dadaab i Kenya, like ved grensen til Somalia, opplyser Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen ved Universitetet for bio- og miljøvitenskap i Ås.

Militsens viktigste mål med å infiltrere flyktningleire er å kreve inn penger av flyktninger, å rekruttere unge gutter og menn og å prøve å få tak i rømte militsmedlemmer.

- Al-Shabaab har tilstedeværelse i Dadaab, men ikke kontroll, sier Hansen til NTB.

Vanskelig å kontrollere Leiren i Dadaab ligger om lag åtte mil fra grensen til Somalia. Blant organisasjonene som driver hjelpearbeid her er Flyktninghjelpen. Flere av organisasjonens ansatte på stedet bekrefter overfor NTB at militsen har tilhold inne i leiren.

Over 280.000 flyktninger bor i leiren, og hver måned strømmer 6.000 nye til.

- Med så mange mennesker vet man ikke alltid hvem man har å gjøre med, sier en av Flyktninghjelpens lokalt ansatte. Han ønsker av sikkerhetsgrunner å være anonym.

Få framtidsutsikter - Det er normalt i krigssoner å rekruttere unge gutter i flyktningleire til militser og opprørsgrupper, forklarer han.

- Livet i leiren er kjedelig, det er svært lite å finne på. De har få eller ingen framtidsutsikter. De har ingen penger, intet håp.

- Mange søker derfor spenning, og er lette å rekruttere, sier han, men understreker samtidig at militsen per i dag ikke utgjør et stort sikkerhetsmessig problem.

Flyktninghjelpen likevel hele tiden er på vakt. Sikkerhetsoppbudet er stort, og kenyansk politi vokter portene inn til de inngjerdede leirområdene.

Kaotisk Situasjonen i Somalia er kaotisk og ustabil etter nesten 20 år med krig og mangel på sentral styring. Al-Shabaab utnytter kaoset og kontrollerer deler av det sørlige og sentrale Somalia.

Militsen har stått bak en rekke dødelige terrorangrep både i og utenfor Somalia, der flere hundre mennesker er blitt drept bare i løpet av det siste året.

Etter angrepet mot en restaurant i Ugandas hovedstad Kampala i sommer, der 79 mennesker ble drept mens de fulgte VM-finalen i fotball, varslet al-Shabaab at de ville trappe opp virksomheten.

Ingen kontroll Kenya stengte grensen til Somalia for flere år siden, men har likevel ikke kontroll. Både al-Shabaab, andre somaliske militsgrupper og også kenyanske militssoldater styrer over «sine» grenseområder.

- Ingen kontrollerer hele grensen mellom Kenya og Somalia. Al-Shabaab utnytter dette og kontrollerer enkelte grenseområder, sier Hansen.

Al-Shabaab finansierer store deler av virksomheten ved å kreve skatt fra befolkningen i områder de kontrollerer, som blant annet i Mogadishu. Men militsen får også store private donasjoner fra Gulf-landene. (NTB)