Islam-milits infiltrerer somaliske flyktningleire

Al-Shabaab jakter på penger og nye rekrutter i flyktningleire i Somalia og Kenya.

NYE FLYKTNINGER: Nyankomne somaliske flyktninger venter på å bli registrert ved mottakssenteret i den store flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Hver måned kommer flere tusen flyktninger hit, og blant dem skjuler det seg medlemmer fra den al-Qaida-tilknyttede militsen al-Shabaab. Foto: REUTERS/SCANPIX
NYE FLYKTNINGER: Nyankomne somaliske flyktninger venter på å bli registrert ved mottakssenteret i den store flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Hver måned kommer flere tusen flyktninger hit, og blant dem skjuler det seg medlemmer fra den al-Qaida-tilknyttede militsen al-Shabaab. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den islamistiske al-Shabaab-militsen infiltrerer flyktningleire i Somalia og nabolandet Kenya, på jakt etter penger og nye rekrutter. Militsen har tilknytninger til Al-Quaida.

Militsen er blant annet aktiv inne i verdens største flyktningleir, som ligger i Dadaab i Kenya, like ved grensen til Somalia, opplyser Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen ved Universitetet for bio- og miljøvitenskap i Ås.

Militsens viktigste mål med å infiltrere flyktningleire er å kreve inn penger av flyktninger, å rekruttere unge gutter og menn og å prøve å få tak i rømte militsmedlemmer.

- Al-Shabaab har tilstedeværelse i Dadaab, men ikke kontroll, sier Hansen til NTB.

Vanskelig å kontrollere Leiren i Dadaab ligger om lag åtte mil fra grensen til Somalia. Blant organisasjonene som driver hjelpearbeid her er Flyktninghjelpen. Flere av organisasjonens ansatte på stedet bekrefter overfor NTB at militsen har tilhold inne i leiren.

Over 280.000 flyktninger bor i leiren, og hver måned strømmer 6.000 nye til.

- Med så mange mennesker vet man ikke alltid hvem man har å gjøre med, sier en av Flyktninghjelpens lokalt ansatte. Han ønsker av sikkerhetsgrunner å være anonym.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer