Islam som håp

De ble terrorisert av Saddam og mistrodd av USA, men nå kan Iraks ayatollaer avgjøre Iraks framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAJAF (Dagbladet): I en spartansk leilighet i byen Najaf i Sør-Irak sitter 70 år gamle ayatolla Ali Sistani på sitt teppe. Han er alle sjiamuslimers åndelige leder. Han var ayatolla Khomeinis hovedmotstander da den iranske revolusjonslederen levde i eksil i Najaf. Sistani er ingen radikaler, han er konservativ, men moderat. For ni måneder siden hadde han liten politisk innflytelse. Saddam Husseins regime holdt Sistani, de andre ayatollaene og hele byen Najaf under konstant overvåking. Dersom ayatollaene gikk ut over det strengt religiøse, var straffen umiddelbar. Fengsel eller rett og slett døden. Det var derfor hemningsløs feiring i Najaf da nyheten om Saddams skjebne nådde byen. Men uten deltakelse fra Ali Sistani. Han sitter tilbaketrukket i sin leilighet noen hundre meter fra byens gullbelagte moské. Likevel er navnet hans på svært manges lepper over hele Irak.

DEN GULLBELAGTE

moskeen i Najaf er ikke en hvilken som helst moské. Den er reist over gravstedet til grunnleggeren av sjiaretningen innen islam: profeten Muhammeds svigersønn, Ali ibn Abu Talib. Like ved ligger det mørke smuget inn til ayatolla Sistanis leilighet. En av Sistanis vakter kommer til. Spørsmålene mine avvises. - Ingen snakker for ayatolla Ali Sistani, sier han. Skriftlige spørsmål til Sistanis sønner kan formidles. Det var et slikt tilbud en journalist fra Washington Post benyttet seg av. Det tok uker før han fikk svar, men det rystet selv Det hvite hus. Ayatollaen krevde direkte valg til en ny representativ irakisk regjering, og ikke en ny utvelgelsesprosess som USA planlegger, og Sistani kritiserte USA for ikke å ta hensyn til behovet for et Irak med islamsk identitet. Det var sprengstoff for en allerede presset amerikansk okkupasjonsadministrasjon. Og med Saddam Hussein i fengsel øker nå bare presset for en rask overføring av folkevalgt makt til irakerne selv.

MED FORTSATT

full krig i det sunnimuslimske triangelet nord og vest for Bagdad, kan ikke okkupasjonsmaktene støte fra seg Iraks sjiamuslimske majoritetsbefolkning. Derfor finleses ayatolla Sistanis fatwaer på okkupasjonsmaktenes kontorer. Iraks sjiamuslimer er på ingen måte ei enhetlig gruppe, men de fleste anerkjenner ayatolla Sistanis religiøse overhøyhet. Et viktig unntak er radikalere som Iraks gamle sunnimuslimske elite frykter mer enn noe. Derfor er Sistani også samlende utover sin sjiamuslimske menighet. Islam er i øyeblikket Iraks viktigste modererende mobiliseringskraft. Islamsk fundamentalisme er på plass, men en moderat religiøs leder som ayatolla Ali Sistani er fortsatt viktigere.

SISTANI ER FØRST

og fremst religiøs leder, men han har makt til å torpedere USAs planer for et framtidig Irak. Det vet George W. Bush som nylig skal ha sendt ham et personlig brev. For okkupasjonsmaktene har mye å takke ham for. Det er Sistanis befalinger om ro og tålmodighet som er spredd i sjiamuslimske moskeer under hele okkupasjonen. Likevel nekter Sistani å møte representanter for okkupantene, og nå har han satt ned foten. - USA har vært uklare når det gjelder islam, vi trenger en islamsk republikk, sier Jawal Ali Taher. Han er talsmann for sjiamuslimenes viktigste parti i det irakiske styringsrådet, SCIRI. Sjiarepresentanter i styringsrådet har støttet kravene fra sin religiøse leder.

SKRIVEBORDSIDEOLOGENE

i Washington gikk ikke til krig mot Saddam Hussein for å få en islamsk republikk i retur. Men moderat islam framstår i øyeblikket som okkupasjonsmaktenes største håp. Men da må skrivebordsideologene i Washington svelge at framtidas Irak gis et religiøst stempel. Gjør de ikke det, vil raskt de radikale grupperingene få næring. Motstandsislam, av typen Hizbollah i Libanon og Hamas i Palestina, har foreløpig ingen stor plass i Irak. Men det varer ikke lenge dersom USA slår hånda av ayatolla Sistani og hans likesinnede. Og heller ikke de moderate islamistenes tålmodighet varer evig.

- Vi liker ingen utlendinger med våpen. Amerikanerne har gitt et løfte om å overlate framtida til oss irakere, sier talsmannen med et bilde av ayatollah Sistani over skrivebordet sitt. Graffitien på husveggene i Najaf gir okkupantene 6 måneder på å overgi landet til Gud og islam. Det vil gjøre vondt for skrivebordsideologene i Washington, men kanskje er det amerikanernes eneste utvei.